Såhär i slutet av sommaren är det mycket getingar ute. De håller gärna till där det finns mogna plommon och äpplen, eller där man sitter och fikar utomhus. Arkivbild.
Såhär i slutet av sommaren är det mycket getingar ute. De håller gärna till där det finns mogna plommon och äpplen, eller där man sitter och fikar utomhus. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson / TT

Därför är det så mycket getingar nu

I slutet av sommaren är det många fler getingar ute och flyger än under tidiga sommaren. Ett skäl är att boet är större och innehåller därför fler getingar. Men det finns ett skäl till, enligt skadedjursexperten Håkan Rystrand.

ANNONS
|

Sitter man utomhus och äter sötsaker nu, kan man räkna med att det kommer ett gäng getingar som också vill smaka. Fast det är i slutet av både sommaren och getingsäsongen, så är det mycket getingar ute.

Getingarna som flyger omkring nu håller ofta till där det finns mogen frukt i trädgården, som runt plommon- och äppelträd. Men de dras också till där man sitter och fikar.

– Getingarna är programmerade att hämta mat och då är det protein och sötsaker de vill ha, därför kommer de fram när man fikar. I naturen är det nektar från frukt, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex.

ANNONS
Håkan Rystrand är skadedjursexpert på Anticimex och tipsar om att man kan göra en getingfälla fylld med sötsaker som saft och sirap i närheten av bordet där man sitter och fikar. Om man inte vill ha getingar runt sig. Arkivbild.
Håkan Rystrand är skadedjursexpert på Anticimex och tipsar om att man kan göra en getingfälla fylld med sötsaker som saft och sirap i närheten av bordet där man sitter och fikar. Om man inte vill ha getingar runt sig. Arkivbild. Bild: Privat

Det finns ett par enkla förklaringar till att de är många nu. Ett skäl är att boet är större nu än i början på sommaren. Men också för att de är arbetslösa.

– Getingarna som finns nu är i slutet av getingboet, där drottningen har dött och de har inga larver att mata, så de har inte några arbetsuppgifter kvar i boet, säger Håkan Rystrand.

Trots att det är mycket getingar nu så blev årets sommar på västkusten ingen getingsommar. Detta fast att Anticimex har haft 75 procent fler arbetsordrar jämfört med 2022. Förklaringen till det är att det var väldigt lite getingar förra året, enligt Håkan Rystrand.

Bara getinghonorna som sticks

Getingar kan kännas obehagliga när de hovrar runt en när man sitter ute och man riskerar att bli stucken. För en del märks sticket knappt alls, medan andra kan få en allvarlig allergisk reaktion. Får man sticket på fel ställe kan det i värsta fall leda till döden. Men det är långt ifrån alla getingar som sticks.

– De kan stickas flera gånger, men det är bara honorna som sticks och har gadd. Hanarnas enda uppgift är att befrukta honorna, som efter befruktningen blir drottningar, säger Håkan Rystrand.

Ett glas saft tackar getingarna inte nej till. Arkivbild.
Ett glas saft tackar getingarna inte nej till. Arkivbild. Bild: HASSE HOLMBERG

Vill man inte ha getingar hemma där man sitter och fikar, så kan man till exempel göra en getingfälla fylld med sötsaker som läsk och honung och ställa i närheten. Ännu bättre är att ta bort boet tidigt på sommaren när det är stort som en golfboll och bara innehåller drottningen, tycker Håkan Rystrand.

ANNONS

– Är boet stort som en apelsin finns fler getingar som sen kommer att växa med tusentals.

Getingar pollinerar inte lika mycket som bin och humlor, men lite nytta gör de, menar Rystrand.

– De dödar insekter som skadar trädgården, och insekterna använder de sen som mat till sina larver.

Ogillar man ändå getingar, så håll ut för de flesta kommer att dö inom kort när det blir kallare. Den som lever vidare är den nya drottningen som kommer att övervintra, för att sen vakna i april-maj och starta nya bon.

Så hanterar du getingstick

Ta bort gadden om den sitter kvar, för den kan fortsätta föra in gift i någon minut till. Skrapa bort den med nageln eller till exempel med en matkniv.

Lindra smärtan med en isbit invirad i handduk eller servett, eller kyl med kallt vatten.

Linda klådan kan du göra med alsolsprit, alsolgel, kylbalsam, lokalbedövande salva eller salva som innehåller hydrokortison. Det går också att använda receptfria tabletter med antihistamin för att lindra besvären.

Rådgör med läkare innan du använder lokalbedövande salva på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.

Kontakta genast vården om, du har blivit stucken i munnen, om du är allergisk mot getingstick, bistick eller humlestick, om svullnaden, rodnaden och smärtan på stickstället blir kraftig och ökar efter några dagar.

Källa: 1177 på nätet.

ANNONS