Ärkebiskop Antje Jackelén döper prins Oscar 27 maj 2016. Bredvid står föräldrarna prins Daniel och kronprinsessan Victoria tillsammans med storasyster Estelle. Arkivbild.
Ärkebiskop Antje Jackelén döper prins Oscar 27 maj 2016. Bredvid står föräldrarna prins Daniel och kronprinsessan Victoria tillsammans med storasyster Estelle. Arkivbild.

Dags för kungligt dop

Vad är väl en bal på slottet? Säkert trevlig, men frågan är om det slår ett prinsdop. På fredag döps prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Gabriel. Nu har även faddrarna utsetts.

ANNONS
|

Faddrar till prins Gabriel blir prinsessan Madeleine, Sara Hellqvist, syster till prinsessan Sofia, Oscar Kylberg, vän och affärspartner med prins Carl Philip, Carolina Pihl, nära vän till Sofia samt Thomas de Toledo Sommerlath, kusin till Carl Philip.

De kungliga dopen lockar många tittare, men snart lär det bli glesare mellan de hovliga nytillskotten.

- Kungafamiljen har ju sin trogna målgrupp och det finns alltid människor som upplever det här som en saga i det vanliga livet. Det får ett romantiskt skimmer, säger den erfarne hovreportern Sten Hedman.

ANNONS

Det blir det femte kungliga dopet sedan prinsessan Estelle döptes 2012 och intresset lär bli stort. SVT:s sammandrag från prins Oscars dop 2016 sågs exempelvis av nära 1,2 miljoner svenskar.

Sten Hedman har varit på flera av dopen och minns särskilt när prinsessan Estelle döptes i Slottskyrkan i Stockholm.

- Det var speciellt. Estelle var ju det första barnet i den nya generationen och dessutom vår blivande drottning, säger han.

Den som tycker att det är trevligt med kungliga dop få passa på att fröjdas medan det är möjligt, påpekar Sten Hedman som själv upplevt långa perioder med få kungliga nytillskott.

- Nu har vi sett flera kungliga dop på rad. Annat var det när jag började som hovreporter på 1960-talet, då var ju dopen mer ovanliga och uppseendeväckande.

- Snart kommer vi att uppleva en lucka innan det är dags för den nya generationen kungabarn att bilda familj.

ANNONS
TT
Fakta: Kungliga dop

22 maj 2012: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels första barn, prinsessan Estelle, döps i Slottskyrkan i Stockholm.

8 juni 2014: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter, prinsessan Leonore, döps i Drottningholms slottskyrka.

11 oktober 2015: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills son, prins Nicolas, döps i Drottningholms slottskyrka.

27 maj 2016: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels son, prins Oscar, döps i Slottskyrkan.

9 september 2016: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Alexander, döps i Drottningsholms slottskyrka.

1 december 2017: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Gabriel, döps i Drottningholms slottskyrka.

Prins Gabriels dop sänds i SVT1 på fredag med start 11.30.

Dopförrättare är ärkebiskop emeritus Anders Wejryd.

ANNONS