Så här såg en partiell solförmörkelse ut när den inträffade i Sverige i mars 2015. Månen täcker en del av solen.
Så här såg en partiell solförmörkelse ut när den inträffade i Sverige i mars 2015. Månen täcker en del av solen. Bild: Sebastian Lamotte

Dags att se upp - solförmörkelse i dag

Strax före lunch i dag, tisdag, blir det en partiell solförmörkelse över Sverige.

ANNONS
|

Månen kommer då att täcka omkring hälften av solen, men det varierar beroende på var i landet man är, skriver Illustrerad Vetenskap.

Solförmörkelsen inleds några minuter efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen och varar i 2 timmar och 15 minuter. Mellan klockan 12.10 och 12.16 täcks solskivan som mest, beroende på var i landet man befinner sig, enligt tidningen Populär Astronomi.

Man bör dock se upp med hur man ser upp. Den som tittar in i en solförmörkelse utan speciella glasögon kan skada synen. Vanliga solglasögon duger inte.

Men för den som hade hoppats kunna ta del av rymdfenomenet och befinner sig i Västsverige ser det tyvärr mörkt ut. Ett lågtryck har bildats och skymmer sikten.

ANNONS

– Det kommer vara moln som dominerar men jag ser indikationer på att det skulle kunna uppstå lite luckor i molntäcket. Så det är inte helt omöjligt men jag skulle säga att chanserna inte är jättestora, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Bohusläningarna snuvas på solförmörkelsen

Nästa partiella solförmörkelse i Sverige inträffar den 29 mars 2025, skriver TT. En total solförmörkelse dröjer väldigt mycket längre. En sådan letar sig in över landet först om hundra år: den 16 oktober 2126.

ANNONS