Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dadgostar: "Har vi inte en uppgörelse röstar vi rött"

Om det inte finns någon uppgörelse mellan S och V vid statsministeromröstningen på onsdag röstar V rött, säger partiledaren Nooshi Dadgostar (V) vid en pressträff på måndagen.
– Återigen är Vänsterpartiet beredda att erbjuda sina mandat för att vi ska få en ny statsminister och en ny regering. Vi har sträckt ut en hand till Magdalena Anderson, säger Nooshi Dadgostar och berättar att förhandlingar om pensionerna pågår.

På onsdag ska riksdagen ta ställning till om Magdalena Andersson (S) ska bli Sveriges nya statsminister. Det meddelade talmannen Andreas Norlén vid en pressträff på måndagen.

Men S och V har ännu inte landat en överenskommelse, och i nuläget saknas alltså stöd för Andersson.

– Vi har erbjudit oss att genom en förhandling att stötta en statsminister. Har vi ingen uppgörelse röstar vi rött, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Det innebär att V röstar nej till Magdalena Andersson om de inte är överens innan klockan nio på onsdag.

LÄS MER: Magdalena Andersson föreslås till statsminister – har inte säkrat stöd

Pensionerna avgör

Knäckfrågan är pensionerna, där V vill höja garantipensionen. Samtidigt står partiet utanför pensionsgruppen, där politiken för pensionerna förhandlas.

– Varannan kvinna i Sverige har garantipension. Det handlar om otroligt många svenskar som får otroligt låg pension. 300 000 pensionärer räknas som fattiga i Sverige, säger Nooshi Dadgostar.

På frågan hur mycket pensionerna måste höjas för att släppa fram Andersson säger Dadgostar att de ska vara ordentliga och märkbara.

Vänsterpartiet har också krävt att partiet ska få inflytande framöver. Från partiets håll har man länge varit irriterade på att man blivit behandlade som en dörrmatta, där S kunnat räknat med partiets stöd, utan några förhandlingar.

Nu vill Vänsterpartiet ses som en mer fullvärdig del i regeringsunderlaget. Men vad partierna landat i vill inte Dadgostar gå in på förrän övriga punkter är färdigförhandlade.