Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karin Löwhagen, överläkare på Mölndals sjukhus, säger att det fortfarande är mycket man inte vet om vilka långsiktiga effekter covid-19 ger på lungorna. Bilden på lungröntgen är inte tagen i Sverige. Bild: Olof Ohlsson, Evgeniy Maloletka/AP
Karin Löwhagen, överläkare på Mölndals sjukhus, säger att det fortfarande är mycket man inte vet om vilka långsiktiga effekter covid-19 ger på lungorna. Bilden på lungröntgen är inte tagen i Sverige. Bild: Olof Ohlsson, Evgeniy Maloletka/AP

Covid-19 kan ge bestående men på lungorna

Patienter som varit svårt sjuka i covid-19 får en kraftig inflammation på lungorna. Något det kan ta månader eller kanske år att återhämta sig från. Och vissa patienter kommer sannolikt alltid ha nedsatt lungfunktion.
– Att förutsäga hur det kommer att gå för en enskild patient går i många fall inte, säger överläkaren Karin Löwhagen.

I friska lungor är vävnaden mjuk och följsam, så att lungblåsorna utvidgas när man andas in. Så ser det inte ut hos en person som varit svårt sjuk i covid-19. Där är lungvävnaden istället delvis fibrosomvandlad, och stelare.

– Och när vävnaden är stelare än vanligt, så fungerar den inte som den ska, säger Karin Löwhagen, överläkare och sektionschef på Anestesi, Operation och Intensivvård på Mölndals sjukhus.

Lungorna stelnar

Hon berättar att det som en patient som varit svårt sjuk i covid-19 råkar ut för är en mycket kraftig inflammation i båda lungorna, och det är som en följd av den som vävnaden stelnar.

– Viruset påverkar en viss receptor som finns bland annat på celler i lungan men också i andra organ. Denna påverkan kan medföra att lungorna drabbas av svullnad, så kallat ödem, samt att det uppstår en kraftig inflammation i lungorna.

Även andra infektionssjukdomar kan ge samma typ av inflammationssymptom, men av det man sett hittills skiljer den påverkan på lungorna som covid-19 ger ut sig något jämfört med andra sjukdomar.

Men covid-19 är fortfarande en ny sjukdom. Det är mycket läkarna ännu inte vet. Karin Löwhagen säger att det vid andra sjukdomar som ger liknande inflammationer är så att en viss del av patienterna får en långvarig påverkan på sin lungfunktion. Och vissa får till och med bestående skador på lungorna.

– Hur det är efter covid och den kraftiga inflammationsreaktionen man får i båda lungorna vet vi inte riktigt än, men det verkar vara mycket olika från fall till fall.

Lång väg tillbaka

En del av de patienter som varit på återbesök på Mölndals sjukhus har överraskat genom att ha varit mer eller mindre återställda. Andra har fortfarande lång väg tillbaka.

Karin Löwhagen säger att mycket forskning om den här patientgruppen redan har inletts och att man kommer att följa upp alla som vårdats under en längre tid för att se hur deras lungor återhämtar sig.

– Många beskriver det som att de har ett bälte åtdraget runt bröstkorgen, så att de inte lyckats ta det där andetaget som de skulle vilja. Jag tror att det är tufft för många, säger hon.

Baserat på hur det ser ut vid andra sjukdomar som ger liknande inflammationer tror man i dag att de flesta kommer att bli återställda.