Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Anders Ylander
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Anders Ylander

Coronafallen ökar i Västra Götaland igen

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar på nytt i Västra Götalandsregionen, efter några veckors platå. Smittskyddsläkare påminner om att det är viktigt att bryta smittspridningen – speciellt under sportlovsveckorna.

Vid årsskiftet upptäcktes över 8 000 fall av covid-19 i Västra Götaland på en vecka. Siffran sjönk sedan stadigt i tre veckor, för att övergå till en platå.

Då varken ökade eller minskade antalet covidfall nämnbart, utan låg runt 4 000 fall i veckan.

Nu meddelar dock regionen att det ökar igen. Under vecka 6 (8-14 februari) konstaterades 4 737 fall av covid-19 i Västra Götaland – en ökning på 14 procent jämfört med vecka 5.

– För att bryta smittspridningen är det viktigt att minska antalet kontakter, träffa så få människor som möjligt och att hålla avstånd såväl inom- som utomhus. Det gäller oss alla och inte minst nu under sportlovsveckorna. Och använd munskydd när så rekommenderas, till exempel i kollektivtrafiken under rusningstid, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

339 personer vårdas på sjukhus i Västra Götaland. 57 av dem vårdas inom intensivvården.

Det finns nu en ”betydande risk för att behovet av sjukhusvård kommer att öka”, enligt regionen.

– Vi har sett under hela pandemin att när smittspridningen ökar så följer behovet av sjukhusvård efter. Därför är det verkligen viktigt att vi alla tar detta på allvar och hjälps åt med att följa alla gällande råd och rekommendationer. Ju färre som blir smittade, desto färre är det som blir allvarligt sjuka och i värsta fall avlider, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.