Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart ett minne blott? Centerpartiet i Tanum vill byta ut kommunens logotyp. Bild: Niclas Jonasson
Snart ett minne blott? Centerpartiet i Tanum vill byta ut kommunens logotyp. Bild: Niclas Jonasson

Centerpartiet vill ta bort graniten från kommunens logotyp

Ut med det gamla och in med det äldre. Centerpartiet i Tanum vill göra om kommunens logotyp. Granitstenen ska bort och kvar blir kommunskölden.

I decennier har den representerat Tanums kommun. Logotypen utgörs av ett grått granitblock med röda hällristningar, föreställande en plöjande man med oxar och ett ensamt skepp.

Nu kan det vara på väg att ändras, om Centerpartiet i kommunen får som de vill. I en motion till kommunfullmäktige har de föreslagit att kommunens logotyp ska göras om.

Bort med graniten

Bort ska granitstenen och kvar blir hällristningarna, som ensamma utgör Tanums kommunvapen.

– Jag tycker att den är väldigt, väldigt otydlig. Speciellt i tryck på papper. Vi har ett oerhört fint kommunvapen och den ska vi använda som logotyp också, säger Clas-Åke Sörkvist, centerpartistisk ledamot i kommunfullmäktige.

Clas-Åke Sörkvist hoppas att övriga ledamöter går med på att byta ut kommunens logotyp.

– Jag hoppas att det blir någon variant på den. Jag tror även att det ekonomiskt kan vara en fördel om vi jobbar med kommunvapnet som logotyp, så vi har ett varumärke för Tanums kommun, säger han.

Har historiska kopplingar

Hällristningarna i kommunvapnet har historiska kopplingar till kommunen. Den plöjande mannen med oxarna symboliserar inlandet och jordbruket och är en direkt avbild från Aspeberget utanför Tanumshede.

Skeppet är, enligt kommunens hemsida, en sammansmältning från alla de skepp som ristats på Tanumshällarna. Den representerar Tanums kustland, sjöfarten och fiskenäringen.

Även graniten, som nu alltså riskerar att försvinna, har kommunal anknytning, stenindustrin startade i Bohuslän i mitten av 1800-talet och kom till Sannäs i Tanum på 1890-talet.

Nu har kommunchefen fått i uppdrag att utreda frågan och återkomma till kommunstyrelsen med ett förslag.