Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson, menar att de andra partierna inte velat kompromissa om pensionerna.
Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson, menar att de andra partierna inte velat kompromissa om pensionerna. Bild: Christine Olsson/TT

Centerpartiet: Höj lägsta pensionen med 800 kronor

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl kritiserar regeringen och oppositionen för att inte försöka komma överens om pensionerna. Nu lägger partiet fram ett kompromissförslag.
– Det har inte lagts ett enda kompromissförslag från någon sida där man försöker möta varandra, säger han.

ANNONS
|

Två förslag om höjda pensionerna för landets fattigaste pensionärer har ställts mot varandra. Ett från regeringen, som är framförhandlat mellan S, MP och V och ett från oppositionspartierna M, SD, KD och L.

Oppositionen har siktat in sig på en bredare höjning av pensionerna, medan regeringen fokuserar mer på de som har det sämst ställt, garantipensionärerna.

Medan oppositionen kritiserat regeringen för att minska det så kallade respektavståndet, alltså att det ska löna sig att arbeta, menar regeringen att oppositionens förslag inte är tillräckligt för dem som har det sämst.

Centerpartiet kan avgöra

Vilken budget som går igenom ser ut att avgöras av Centerpartiet. I fjol släpptes högeroppositionens budget fram efter att C lagt ned sina röster.

ANNONS

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, är kritisk till att förslagen lagts utanför pensionsgruppen, där S, C, L, M och KD ingår. Han menar att det kan fälla pensionsgruppen om man inte lyckas komma överens.

Tanken med gruppen har varit att pensionerna ska hanteras långsiktigt och inte bygga på kortsiktiga förslag från olika partikonstellationer, eller "sifferbingon" som Ådahl beskriver saken.

– Nu vet vi inte på riktigt vad pensionärerna kommer att få för pension i januari 2023. Tyvärr har konstellationer av partier lagt förslag utanför pensionsgruppen, säger han.

Han menar att partierna i gruppen under de senaste sju mötena egentligen stått varandra mycket nära i pensionsfrågan.

– Det har varit så otroligt nära att nå en långsiktig lösning, men trots att diskussionerna pågått så länge och man varit så otroligt nära, har det nu inte lagts ett enda rejält kompromissförslag från någon sida där man försöker möta varandra. Utom av Centerpartiet.

Deras förslag innebär att garantipensionen höjs med 800 kronor, och att den uppräkning av pensionerna som skulle ske vid årsskiftet genomförs redan i höst.

Inget besked om budgeten

Martin Ådahl säger att partiet la fram ett kompromissförslag i gruppen för sex dagar sedan, men att det varit tyst från de andra partierna. Därför väljer partiet nu att gå ut med förslaget offentligt.

ANNONS

C och oppositionen till höger har kritiserat regeringens förslag om höjt garantitillägg för att förstöra kopplingen mellan arbete och pensioner, och lägger nu fram ett förslag som de menar behåller den här kopplingen.

Dessutom vill partiet höja bostadstillägget.

Martin Ådahl vill inte säga vilket av förslagen partiet röstar på, om de inte lyckas nå en kompromiss.

– Vi räcker ut handen åt pensionärernas vägnar. Någon måste ta den.

Förslagen på bordet

Regeringens garantitillägg, framförhandlat med V, skulle ge pensionärer med inkomster på under cirka 11 000 kronor i månaden en tusenlapp till per månad från augusti. En halv miljon pensionärer skulle få så mycket och tillägget skulle sedan trappas av för dem med inkomster mellan 11 000 och 14 000 kronor.

Regeringens kompromissbud uppges ge ungefär samma utfall, med mest till dem med lägst pensioner.

Garantitillägget har kritiserats hårt av oppositionen, ekonomer och även Pensionsmyndigheten som hävdar att det förfelar tanken med pensionssystemet.

Motförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna kostar mer på sikt men ger också pensionärer med högre inkomster mer pengar. Det förslaget är en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg och sänkt skatt för pensionärer, bland annat.

Regeringens garantitillägg bedöms kosta statskassan drygt 9 miljarder nästa år, oppositionens förslag runt 14 miljarder kronor.

Centerpartiet lägger fram ett kompromissförslag om höjda garantipensioner.

(TT)

ANNONS