Centern vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister

Centerpartiet kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen. I gengäld kräver partiet att tre punkter från januariavtalet fullföljs: Partsuppgörelsen på arbetsmarknaden, stärkt äganderätt för skogen och förstärkt strandskydd. Samtidigt meddelar C att de lägger fram en egen budget, det meddelar Annie Lööf under en presskonferens.

ANNONS
|

Under måndagen ska Stefan Löfven (S) meddela talmannen huruvida han kan bilda en regering eller inte. Med Vänsterpartiets okej, givet med kravet på att förslaget om marknadshyror inte blir en realitet, är mycket upp till Centerpartiet.

Efter möten som pågått under större delen av helgen har partiets förtroenderåd kallats till möte för att avgöra frågan.

Diskuterar det politiska läget

”Centerpartiets förtroenderåd har sammanträde i dag för att diskutera det politiska läget”, uppger C:s presstjänst i ett sms till GP på måndagsförmiddagen.

Tidningen SvD har tagit del av handlingarna till mötet, och enligt dem så rekommenderar partiledningen att man ska trycka gult till Stefan Löfven, det vill säga lägga ner sina röster och därmed släppa fram honom för att återta statsministerposten.

ANNONS

S har möte på förmiddagen

Enligt källor till GP och andra medier har Socialdemokraternas partistyrelse kallats in för sammanträde på förmiddagen, vid elvatiden. Det tyder på att Löfven kan komma att ge ett besked i regeringsfrågan inom de närmaste timmarna.

Men att C lägger ned sina röster i statsministeromröstningen kommer inte gratis. I utbyte ska regeringen fullfölja reformen om arbetsrätten, och även driva igenom förslagen i strandskyddsutredningen och de delar av skogsutredningen som stärker äganderätten.

Utöver detta, skriver SvD, förpliktigar sig regeringen att inte riva upp eller stoppa några reformer som kommer från januariavtalet. Detta då flera för Centerpartiet viktiga frågor i januariavtalet ännu inte har genomförts.

Ännu väntas även ett slutgiltigt besked från riksdagsledamoten och den politiska vilden Amineh Kakabaveh, före detta Vänsterpartist. Även budgetfrågan fortsätter vara olöst.

Stefan Löfven har tidigare meddelat att han avgår om oppositionens budget går igenom, och under gårdagens Agenda i SVT sa Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ledare, att det inte pågick några förhandlingar om budgeten mellan hennes parti och Socialdemokraterna.

– Som det ser ut nu kommer vi att rösta på vår egen budget, sa hon i sändningen.

ANNONS