Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.  Bild: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Bild: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX

Centern sju röster från sista mandatet

Endast sju röster uppges avgöra att SD får det sista riksdagsmandatet i ett valdistrikt i Dalsland. Rysaren gör just nu att det rödgröna blocket har 144 mandat i riksdagen kontra allianspartiernas 142.

Uträkningen gällande att endast sju röster skiljer Centerpartiet och SD i valdistriktet i norra Färgelandas kommun i Dalsland har enligt Ekot gjorts av Svante Linusson, professor i matematik vid KTH.

Enligt det första preliminära valresultatet var mandatfördelningen till en början 144 mot 143 till det rödgröna blockets fördel gentemot allianspartiernas.

Under måndagskvällen stod det dock klart att ett av Centerpartiets mandat i ett valdistrikt i Dalsland hade räknats fel och i själva verket hade gått till SD.

– Det är väldigt jämnt mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet om sista mandatet. Hade Centerpartiet haft sju röster till, hade de fått det sista mandatet, i stället för Sverigedemokraterna, säger professorn till Ekot.

Att endast sju röster skiljer i valdistriktet gör att det kommer att dröja tills det slutgiltiga valresultatet innan det med säkerhet går att säga vilket parti som kommer att få mandatet.

– Det kan till och med bli lika, då säger lagen att är det lotten som avgör vem som får det sista mandatet, säger Svante Linusson.