Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Cellprovtagningar pausas på grund av coronapandemin

Cellprovtagningar görs för att upptäcka förändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Nu tvingas ett stort antal kvinnor att skjuta fram sina provtagningar på grund av coronapandemin.

I dagarna har mängder av kvinnor fått ett brev där Västra Götalandsregionen meddelar att deras planerade cellprovtagning ställs in. ”Barnmorskemottagningarna i regionen behöver använda personalresurser till smittspårning”, skriver regionen bland annat.

Tillgängligheten påverkas också av personalens sjukfrånvaro och vård av sjuka barn. Dessutom vill man glesa ut i mottagningarnas lokaler.

– Det ska alltid vara tryggt att komma till oss, då kan vi inte samla stora mängder människor i våra väntrum, säger Maria Gjertsen, regionområdeschef för barnmorskemottagningarna i Västra Götalandsregionen.

Kvinnor som har haft avvikande cellprov kommer dock fortfarande kontrolleras, liksom kvinnor som tagit ett prov som inte har gått att bedöma.

LÄS MER: Ungdomsmottagningarnas bidrag i kampen mot corona

LÄS MER: Svalt intresse för självtestning av hpv

Fakta: Cellprovtagning

Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan.

Provet kan tidigt visa på eventuella cellförändringar. En del cellförändringar kan utvecklas till livmoderhalscancer.

De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare och läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är ett virus som kallas HPV, humant papillomvirus.

Källa: 1177.se

Ingen högre risk för individen

Cellprovtagningen pausades även när coronapandemin var som värst i våras. Det skapade en kö som till stora delar betades av under hösten, bland annat genom att provtagning erbjöds på kvällar och lördagar.

Den här gången hoppas Maria Gjertsen att nya kallelser till cellprovtagning kan skickas ut från vecka nio.

– Det är planen, men vi måste förstås följa hur smittspridningen i samhället utvecklas, säger hon.

Vad säger du till de som oroas över sin uppskjutna provtagning?

– Att enstaka prov blir fördröjda medför ingen högre risk för individen. Det viktigaste är att man går och lämnar prov när man blir kallad, säger Maria Gjertsen.

På grund av coronapandemin har vissa regioner gått över till självprovtagning av HPV. Enligt Maria Gjertsen är det något man planerar även i Västra Götalandsregionen.

– Men det ligger lite längre fram i tiden, säger hon.

LÄS MER: Hormonfria alternativ till preventivmedel

LÄS MER: Mängden oralsex påverkar cancerrisken

Mammografin flyter på

Det är oklart hur många kvinnor som påverkas av provtagningspausen. Enligt Nationellt Kvalitetsregister för cervixcancerprevention kallades 91 016 kvinnor på cellprovtagning under 2018 i Västra Götalandsregionen, vilket ger ett snitt på över 7 500 i månaden.

På ett nationellt plan uteblev kallelsen för ”hundratusentals kvinnor” förra året, enligt registret.

Mammografi är en annan verksamhet som screenar för cancer hos kvinnor. I Västra Götalandsregionen har man i princip kunnat skicka kallelser som vanligt, säger Maria Edegran, överläkare och processägare för mammografiscreening i regionen.

– Däremot har vi vissa problem med att fler än vanligt uteblir från sin undersökning, säger hon.

Det innebär bland annat ett ökat administrativt tryck på en redan pressad verksamhet.

– Det finns också en risk att vissa helt hoppar över undersökningen, och då riskerar eventuell cancer att upptäckas senare, säger Maria Edegran.

LÄS MER: Läkarglest i mammografin – stress och väntan

LÄS MER: Täta bröst riskfaktor för dold cancer