Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Centerns partiledare Annie Lööf presenterar partiets budgetmotion.

C vill styra om pengar till kommuner

Centern vill öka de generella statsbidragen till kommunerna, men skär samtidigt mer i regeringens riktade satsningar.

Nästa år vill Centerpartiet öka de generella statsbidragen till kommuner och landsting med 7 miljarder kronor mer än regeringen. Samtidigt skär partiet ned regeringens föreslagna riktade kommunbidrag med 6,6 miljarder kronor.

Dessutom säger C nej till regeringens riktade satsning på eftersatta områden och den tillfälliga personalsatsningen i äldreomsorgen på ett par miljarder.

Får bestämma själva

Trots detta hävdar partiledaren Annie Lööf att Centerns pengar gör mer nytta, eftersom alla får del av dem och själva får bestämma hur de ska användas.

- Det klart att det betyder mer pengar till välfärden, för bara att man från regeringens sida satsar på exempelvis skolor i utanförskapsområden, så kommer det inte glesbygdens skolor till del, där kanske man behöver bygga ut äldreomsorgen eller förlossningsvården, säger Lööf.

De tre kommande åren vill C satsa totalt 25 miljarder kronor mer i generella statsbidrag.

Ett återkommande tema när Centern presenterade sin budgetmotion var att partiet vill "stoppa klyvningen av Sverige". Bland annat föreslås en satsning på ökat underhåll av järnvägen, särskilt av regionala banor, och för att skapa fler jobb utan krav på utbildning. C vill även sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare med 2 000 kronor om året samt sänka skatten för pensionärer och höja garantipensionen.

Ja till höjt barnbidrag

Partiet säger ja till regeringens förslag om höjt barnbidrag, men nej till ny flygskatt och skattereduktion för fackavgiften.

En stor del av finansieringen av C-politiken består av att göra om regeringens arbetsmarknadspolitik och att slopa bostadssubventioner. Partiet vill även spara på a-kassan och återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

Men näringsminister Mikael Damberg (S) ser samarbetspotential i C:s budgetmotion. Han nämner särskilt utveckling och jobb i hela landet, infrastruktur och viss småföretagarpolitik.

- Det finns delar där jag ser att Centerpartiet och vi har samma analys av problemen och utmaningarna. Det borde finnas förutsättningar att komma överens i flera av de här frågorna framöver, säger Damberg.