Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Centerns Annie Lööf vill se ett sjätte jobbskatteavdrag. Arkivbild.

C vill sänka skatten för alla som jobbar

2 000 kronor om året vill Centerpartiet att alla som jobbar ska få behålla i sina plånböcker. Framför allt ska de som tjänar minst gynnas, hoppas partiet.

- Jag tror att många känner att de glömts bort i regeringens budget. Men sedan handlar det också om att man som låginkomsttagare ska få behålla fler kronor i plånboken. Det är viktigt att vi sänker skatten för dem som tjänar allra minst. Det är ju både rättvist och solidariskt, säger Centerns partiledare Annie Lööf till TT.

- Vi går nu fram med en skattesänkning för alla som jobbar med 2 000 kronor om året. För den undersköterska som tjänar mellan 20 000 till 25 000 så innebär det en högre disponibel inkomst än för den ingenjör som tjänar runt 40 000 kronor, fortsätter hon.

I sin kommande skuggbudget föreslår partiet sänkt inkomstskatt, ett sjätte jobbskatteavdrag, på 8,4 miljarder kronor nästa år.

Förslaget, som presenterades i SVT:s Rapport under torsdagskvällen, får direkt mothugg av finansminister Magdalena Andersson (S).

- Då återskapar man en skatteklyfta som innebär att pensionärer betalar högre skatt än löntagare vid samma inkomst, säger hon till Rapport.

Det håller inte Annie Lööf med om:

- Nu sänker ju Centerpartiet också skatten för alla pensionärer. Vi går fram med en stor och bred skattesänkning för alla landets pensionärer, och även där riktar vi in oss mest till dem som har lägst pension. Man kan göra både och.