Byter jobb - till en stor spelare i gränshandeln

När Theresa Eldsjö från Grebbestad byter jobb från Rambo och går till Eurocash i Strömstad, är det till ett bolag med tio gånger så stor omsättning. Men det är ändå något som hon själv tar med ro. – Man gör så gott man kan.

ANNONS
LocationGrebbestad||

Och gjort så gott hon kan, det har hon alltid gjort. Det började säkert på Agnebergsgymnasiets treåriga samhällsvetenskapliga program i Uddevalla. För hon är från Grebbestad och då var det gymnasieskolan i Uddevalla som gällde. Det var heller inte så länge sedan.

Theresa Eldsjö är 42 år gammal, men har redan hunnit med flera befattningar inom det kommunala och privata näringslivet.

Under sex år var hon redovisningsekonom och controller på ABB i Ludvika i Dalarna. Hon kom till Lysekils kommun till jobbet som ekonomichef. Det kunde ju knappast ha blivit bättre, än att hennes man Jari faktiskt är dalmas.

– Vi träffades på Tanumstrand i Grebbestad, säger hon och skrattar, när vi träffas på hennes kontor i Lysekil den här höstdagen.

ANNONS

För att ta det från början så gick Theresa vidare från Agneberg till Chalmers tekniska högskola och utbildade sig till dataingenjör. Men med smak på inhämtning av nya kunskaper blev det lite senare också en utbildning på Handelshögskolan, till civilekonom.

Mamma Christina, som varit chef inom Försäkringskassan, och pappa Ronny, som bland annat arbetat som verkstadsmekaniker, kunde bara se på och konstatera att deras yrken inte låg i planen för dottern Theresa, vars flicknamn var Andersson.

– Men jag älskar Grebbestad och västkusten. Visst trivdes jag bra också i Ludvika. Men det är något visst här och det tycker Jari också numera, säger hon och plirar lite med ögonen.

Paret ville tillbaka till Grebbestad.

– Det är roligt att det faktiskt blev så. Jari är lärare och hade lätt att få jobb. Och det känns verkligen bra med en lite mindre ort för barnens skull, när de växer upp. Som förälder kan man ha lite bättre kontroll här än i en stor stad, känns det som i alla falla, säger hon och tänker så klart på de yngsta medlemmarna i familjen som hunnit bli fem respektive tio år gamla.

Det var för åtta år sedan som det blev det lite mer definitivt var framtiden skulle ligga för familjen. Då flyttade Theresa och Jari till Grebbestad för att några år senare bygga sin nya villa i vackra Grönemad.

ANNONS

Det var samma år som Theresa fick jobbet som ekonomichef i Lyse­kils kommun, som har en budget på flera hundra miljoner kronor (2018 var kommunens budget 887 miljoner kronor).

Därifrån till jobbet som ekonomichef på bolaget Rambo, som samägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Tanum och Sotenäs, var inte steget så stort. Det var det inte heller när vd-jobbet på Rambo blev ledigt. Karriären rullade vidare för Theresa Eldsjö, som nu inte bara hade visat sig vara en eldsjäl på sina uppdrag, utan också visat framfötterna på flera sätt, säger folk man talar med i hennes yrkesomgivning.

– Ja, vi talar om en verkligt duktig kvinna och vi både beklagar att vi mister hennes kraft och gratulerar henne till den fortsatta framtiden, säger Rambo AB:s styrelseordförande Lars-Arne Staxäng.

– Det är ingen tvekan om att Eurocash har gjort en bra rekrytering, menar han.

När hon under tidig vår 2020 tillträder det nya jobbet är det som ekonomichef för ett företag som omsätter 1,5 miljarder kronor om året och har cirka 400 anställda. Det kan jämföras med Rambo AB som omsätter cirka 165 miljoner kronor om året och har cirka 70 anställda.

– Jag kan inte säga så mycket om Eurocash ännu, för jag kan inte branschen än. Men det ska nog gå bra, säger Theresa Eldsjö ödmjukt.

ANNONS

Minst lika viktigt som jobbet är fritiden med egna båten under sommaren och framför allt barnen, ­säger hon och medger att barnens pappa Jari nog får dra ett tungt lass ibland, när dagarna på jobbet blir långa.

– Men nu blir ju i alla fall min pendling till och från jobbet lite kortare, eftersom jag ska utgå ifrån Eurocashs huvudkontor i Strömstad, säger hon och skickar av ännu ett nöjt leende.

Om sitt gamla jobb säger hon att Rambo har varit och är ett fantastiskt bolag, som är väl rustat för framtiden. Sedan visar hon de nya fyrfackskärlen för hushållssopor där varje enhet har fyra fack för olika avfallsfraktioner,

Det nya insamlingssystemet, förklarar hon, gör det enklare att sopsortera hemma. I stället för att bränna upp det mesta, som sker på många andra ställen i dag, är målet att avfallsmängderna ska minimeras.

– Vi deponerar minimalt, utvinner energi när en del bränns, vi återvinner material och återanvänder. Målet är att det inte ska finnas avfall, säger hon som en kommentar till hur framtiden ska se ut.

– Genom införandet av de nya insamlingssystemen i våra ägarkommuner erbjuds invånarna ett modernt, miljömässigt insamlingssystem som ligger i framkant.

När Theresa Eldsjö tillträder sitt nya jobb inom gränshandeln våren 2020 blir det till en för henne ny bransch. Eurocash driver sju stora matbutiker i Strömstad, Svinesund, Töcksfors (två butiker), Charlottenberg, Åmål och Storlien.

ANNONS

Kedjan profilerar sig som en lågpriskedja inom livsmedel och ägs av Axfood och Norgesgruppen (som man skriver det i Norge) som är grannlandets största handelskedja inom bland annat dagligvaror, med 1 800 dagligvarubutiker och 40 000 medarbetare i vad man kallar för lågprisbutiker, stormarknader och andra typer av butiker.

Under 2018 hade kedjan en intäkt på 87 miljarder norska kronor.

Utöver Eurocash-butikerna äger Norgesgruppen bland annat den norska matvarukedjan Meny, med 188 butiker runtom i Norge.

Gränshandeln mot Norge verkar aldrig upphöra att sätta nya rekord och det mesta handlar om mat som norrmännen kan köpa 30–40 procent billigare här än hemma i Norge.

– Det är en spännande utveckling och det blir ett spännande jobb, ­säger Theresa Eldsjö.

Det var januari 2017 som nyheten kom om att det svenska livsmedels­bolaget Axfood köpte dagligvaruföretaget Eurocash, tillsammans med Norgesgruppen.

Axfood köpte då rörelsen av norska Conceptor Handel för att sedan sälja 49 procent av aktierna vidare till Norgesgruppen.

.

ANNONS