Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor håller pressträff under partiets dag i Almedalen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor håller pressträff under partiets dag i Almedalen.

Busch-Thor vill göra KD:s politik känd

Ebba Busch Thor har som KD-ledare inte lyckats få upp partiets usla opinionsstöd.

ANNONS
|

När Ebba Busch Thor valdes till Kristdemokraternas ledare för drygt två år sedan var det många i partiet som hade stora förhoppningar om att väljarstödet skulle växa. Men KD ligger fortfarande mellan tre och fyra procent i mätningarna. Orsaken är enligt Busch Thor att väljarna inte känner till KD:s politik.

- Få väljare vet att vi vill slopa pensionärsskatten för de äldre, att vi vill sänka skatten för en vanlig barnfamilj med tusen kronor i månaden. Det ska vi nu göra känt, säger hon.

ANNONS

Ett av argumenten för att välja henne som partiledare var just att hon ansågs ha lätt att få genomslag i medier. Men de gångna åren har hon varit borta en hel del på grund av föräldraledighet. Dessutom har KD-ledaren ingen plats i riksdagen och kan därför inte delta i till exempel riksdagsdebatterna.

Stor hemläxa

Som en huvudorsak till att KD:s politik är okänd pekar hon på att mycket tid fram till nu har ägnats åt att förnya politiken, både i "hårda" frågor som migration och brottslighet, och "mjuka" som familjepolitik och sjukvård. Förnyelsearbetet är i stort klart nu. Det har dock ännu inte vänt i opinionen.

- Jag har aldrig gjort mig någon förespegling om att detta skulle gå snabbt med tanke på den stora hemläxa vi hade att göra, säger hon.

- Nu är min uppgift att ställa om till att göra den politiken känd, för det är den inte i dag.

ANNONS

Därför är varje framträdande, som Almedalstalet i Visby, viktigt. I sitt tal i kväll anklagar hon regeringen för ett "välfärdssvek".

- Man sviker många människor genom att inte säkerställa att polisen har tillräckligt med resurser, genom att de får vänta på operationer i sjukvården, säger Busch Thor.

Pensionärslöfte

KD går till val på att lova att välfärdens kärna verkligen ska fungera. KD föreslår till exempel 10000 fler poliser, en återinförd kömiljard för minskade köer i vården och en miljardsatsning på ökade öppettider och resurser till vårdcentralerna.

KD håller också fast vid sin traditionella profil: att framstå som det bästa partiet för familjerna och för de äldre. I Visby presenterar Busch Thor en satsning på 2,5 miljarder kronor på höjt bostadstillägg för pensionärer. KD driver sedan tidigare att helt ta bort skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer. Busch Thor räknar med att de satsningarna blir ett rejält lyft för många pensionärers ekonomi.

- För dem med riktigt små inkomster kan det handla om både en och två tusenlappar i månaden, säger Busch Thor.

ANNONS

KD-ledaren räknar med att det kan dröja innan partiet är på säkert avstånd från riksdagens fyraprocentsspärr.

- En del av de väljare vi vänder oss till undrar lite vad som händer i svensk politik. Det är många partier och man kommer kanske att vänta med att ta ställning till ända fram till valdagen och det är jag beredd på, säger Busch Thor.

TT
ANNONS