Brynäs kamp för att torka arenan: ”Möttes av en meter vatten”

En port knäcktes av vattenmassorna som vällde in i Brynäs IF:s arena i Gävle. Nu, ett dygn efteråt, pågår ett febrilt arbete med att fastställa hur stora skadorna är – och rädda hemmapremiären om några veckor.
– I går morse när vi kom hit möttes vi av en meter vatten. Större delen av botten här i arenan var vattenfylld, säger sportchefen Johan Alcén och för handen mot rinken.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hela klubben slöt upp när arenan i Gävle, nu Monitor ERP Arena och före detta Gavlerinken, drabbades av skyfallet där det kom 162 millimeter på ett dygn.

Johan Alcén är rörd av engagemanget.

– Jag kom hit vid fem-sextiden på morgonen och redan då var det full huggning. Man slogs av allt engagemang, till slut var hela klubben här. Damspelare, herrspelare, organisation, kansli och alla från driften. Gemenskapen gjorde detta till en positiv dag, konstigt nog, trots den här misären, säger han.

Johan Alcén, sportchef i Brynäs IF.
Johan Alcén, sportchef i Brynäs IF. Bild: Magnus Sandberg

Alla jobbade sida vid sida.

– Allt vatten skulle ju ut, vi hade en meter från början. Vi fick skyffla, hade handdukar vi fick vrida ur utanför och vi fick gå med gummiskrapor och försöka tömma ut vatten, säger Alcén.

ANNONS

En port havererade av trycket

Mats Lindström som är kylansvarig för anläggningen på arenan beskriver hur vattnet flödade in i byggnaden. Många villaägare har fått in avloppsvatten. I Monitor ERP Arena är det framför allt det omfattande regnandet som ställt till det.

– Den här porten var totalhavererad, det var sånt tryck av vattenmängden utifrån. Det gjorde att vi fick in en hel flod som sträckte sig ända in på banan. Vattennivån var ungefär en meter upp på väggen och en meter ovanpå alla installationer, säger Lindström och pekar mot en stor rullport.

Håkan Ljung, vaktmästare i Monitor arena.
Håkan Ljung, vaktmästare i Monitor arena. Bild: Magnus Sandberg

Vaktmästaren Håkan Ljung och hans team har slitit allra hårdast. Fortfarande på torsdagen ligger pumpslangar längs golven och flak av krackelerad is täcker betongen, även om det mesta av vattnet nu är borta.

– En bil som stod utanför vittnar om hur högt vattnet gick, det går en brun rand längs hela sidan på den, säger Ljung medan han drar i en av slangarna.

Kämpar för att få igång ishallen

Inne i arenan är nu restaurangen, som var stängd hela onsdagen, åter igång. När det gäller själva ishallen hoppas Brynäs att det inom kort ska vara så torrt att man kan börja om arbetet med att bygga upp is och reklambudskap. Det är något av en kamp mot klockan, då damlaget som spelar i högsta serien SDHL, enligt plan ska ta emot Luleå hemma den 11 september.

ANNONS

Sportchefen vill inte spekulera i om det kommer att vara möjligt.

– Vi måste ta reda på omfattningen av skadorna först. Att det finns skador, det vet vi ju, det är oundvikligt. Sedan får vi ta det därifrån, säger Alcén.

Ganska snart hoppas dock Brynäs att deras närliggande och mindre B-hall ska gå att få igång. Den drabbades aldrig av översvämningen men däremot av ett stort strömavbrott. Detta hoppas man snart ska vara åtgärdat, med följden att lagen ska kunna träna igen.

ANNONS