Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Brittisk variant bakom femtedel av nya fall i Västra Götaland

Det är över 4 000 nya fall i regionen och en femtedel av dem kan den smittsammare brittiska varianten av coronaviruset ligga bakom. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Se hur smittläget ser ut i Göteborgs stadsdelar och regionens kommuner just nu.

Statistik från Västra Götalandsregionen visar att antalet fall nått en platå efter några veckor med nedåtgående trend. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berättade under en presskonferens på onsdagen att han ser tecken på att kurvorna är på väg att vända uppåt.

– Jag tycker att vi ska vara inställda på att det kommer att bli en ökning om vi inte alla nu gör vad vi kan för att bryta de här smittkedjorna. Det här ligger hos alla och envar nu, sa han till GP i samband med presskonferensen.

Under torsdagen kom siffror från Folkhälsomyndigheten som visar att en femtedel av fallen i Västra Götalandsregionen kan vara orsakade av den brittiska muterade versionen av coronaviruset.

20 procent av de analyserade proverna bedömdes vara av den varianten. Veckan innan, vecka 4, var motsvarande andel 12 procent.

Undersökningen genomförs med så kallad mutations-PCR vilket pekar på att det sannolikt rör sig om den brittiska mutationen. Alla positiva prover kommer dock också att analyseras närmare, för att kunna bekräfta att resultatet stämmer.

LÄS MER: Oviss framtid i Strömstad – coronasmittan skenar i väntan på vaccinet

”Inte oväntat” med nya mutationsfall

Denna veckans statistik visar att Strömstad finns bland de kommuner som är hårdast drabbade. Men deras siffror har börjat sjunka, enligt regionen.

Thomas Wahlberg säger i ett pressmeddelande att mutationen ökar snabbt i flera europeiska länder.

– Det är därför inte oväntat att en liknande bild ses i Västra Götaland. Kartläggningen kommer att fortsätta ytterligare flera veckor i samarbete mellan laboratorier och Folkhälsomyndigheten.

Åtgärderna är dock desamma, oavsett om man blivit smittad av den brittiska- eller någon annan variant av coronaviruset.

– Handläggning av och smittspårning kring personer som insjuknat med covid-19 som orsakats av dessa virusvarianter är inte annorlunda än vid övriga covid-19-infektioner, säger Thomas Wahlberg.

Enligt Folkhälsomyndigheten fanns det den 2 februari 155 bekräftade coronafall orsakade av den brittiska varianten.

LÄS MER: Karta: Så många har vaccinerat sig i din region 10/2

LÄS MER: Mutationer av corona mer spridda – FHM tar fram ny uppmaning vid resor