Om det börjar brinna på spisen kan det ge förödande konsekvenser.
Om det börjar brinna på spisen kan det ge förödande konsekvenser. Bild: Arkivbild: Stefan Berg

Bränderna vid matlagning ökar

Vår matlagning kan sluta i ett samtal till 112 som får räddningstjänsten att rycka ut med flera enheter. Men det är resurskrävande, och kan ta resurser från andra händelser. Folks slarv och okunskap är några av orsakerna, menar Lars Klevensparr vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Enligt statistik från räddningstjänsten ökar bränderna vid matlagning i området. Spisbränder är den vanligaste brandorsaken i flerfamiljshus. 2018 var spisbränderna 26 procent av alla bostadsbränderna i Storgöteborg som räddningstjänsten ryckte ut på. En siffra som kan bli högre i år.

– Det är inget gott tecken, vi måste bli bättre och jobba med allmännyttan och fastighetsägare, och se till att alla får information om konsekvenserna. Och jobba förebyggande då en del saknar elementär kunskap, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Lars Klevensparr, förbundsdirektör vid räddningstjänsten Storgöteborg, anser att bränderna vid matlagning måste minska.
Lars Klevensparr, förbundsdirektör vid räddningstjänsten Storgöteborg, anser att bränderna vid matlagning måste minska. Bild: Räddningstjänsten

Han menar att helst vill de inte behöva åka på fler av de här bränderna, det är målet, och att vi tillsammans måste jobba förebyggande för att minska bräderna.

ANNONS

– När vi vet att det är en brand i bostad, ska vi vara på tårna, för det kan få förödande konsekvenser, det kan drabba en hel fastighet. Resursmässigt går vi på hårt med flera enheter för att vara ute i tid. Samtidigt kan vi få in en trafikolycka med skadade personer på E6. Vår gemensamma räddningstjänst är resursstark, men vi har inte hur mycket folk som helst. Får mina brandmän åka på fel larm, kan det ge konsekvenser till andra larm. Kan vara så att en brandstation som ligger långt ifrån händelsen, får åka på den då, och vi jagar sekunder för att komma fram snabbt, säger Lars Klevensparr.

Avlastningsyta och brinnande olja

Bränderna klassas som oaktsamhet vid matlagning. Det kan till exempel vara att man glömt att man har mat på spisen, lagt något på en varm spishäll - som sen börjat brinna, eller att olja fattat eld.

– Vi använder spisen som avlastningsyta för matlådor, tidningar, post eller att kaffebryggaren står för nära, sen råkar vi sätta på en platta - då kan det orsaka en brand. Har hänt att både husdjur och barn satt på plattor. Spisen ska vara fri från brännbart material, säger Peter Södergren, verksamhetsutvecklare inom området brandskydd i bostad på räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
Peter Södergren, verksamhetsutvecklare inom området brandskydd i bostad på räddningstjänsten Storgöteborg.
Peter Södergren, verksamhetsutvecklare inom området brandskydd i bostad på räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Privat

Vad klassas som oaktsamhet vid matlagning?

– Gick matlagningen som planerat eller ej, gick den inte som planerat kan det bli ett tillbud, en del vill lösa att släcka det själva, en del skäms och vill mörka vad som hänt, och en del behöver hjälp från oss. Är man minsta orolig ska man alltid ringa oss.

Matfettet är det som kan brinna, mat kan brännas vid och orsaka kraftig illaluktande rök. Enligt Peter Södergren är folks kunskaper hur man ska hantera bränderna olika.

– Spontant vill man släcka med vatten, men den branden ska alltid kvävas med till exempel ett lock eller en brandfilt. Sprider sig branden är risken stor att den går upp i fläkten, och sen vidare till skåpen.

Den största orsaken till spisbränderna menar han, är att man lämnar köket, för att man har många bollar i luften samtidigt.

Slarv och okunskap

Lars Klevensparr menar att det finns olika orsaker till spisbränderna, att det är en kombination av okunskap och slarv. Att en del inte är medvetna om vad som kan hända.

– Till exempel installerar folk nya moderna spisar med kol, gas och gasol som spisfläkten inte är konstruerad för. Och att vi lagar mer mat på andra sätt, med till exempel olja.

ANNONS

Vad kan man själv göra för att inte bli en i statistiken?

– Var medveten krig faran att laga mat, ha brandvarnare och brandfilt. Och tro inte att det inte kan hända hos dig, för alla kan dabba till det, säger Lars Klevensparr.

Så undviker du brand vid matlagning:

Var kvar i köket när du lagar mat, lämna inte köket.

Använd inte spisen som avlastningsyta för post, tidningar, matlådor och annat.

Är lag på att ha brandvarnare hemma.

Rengör fläktfiltret från fett.

Har det börjat brinna i kastrullen - lägg på ett lock på kastrullen, så kvävs elden.

Häll aldrig vatten på olja som brinner - använd lock.

Installera spisvakt, som bryter strömmen om det brinner på spisen.

Källa: Peter Södergren, räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS