Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

Björklund kräver korten på bordet om Ema

Regeringen måste lägga korten på bordet efter den danska utrikesministerns påstående om att Sverige inte röstat på Köpenhamn, kräver Jan Björklund (L). Köpenhamns fall hängde inte på ett lands röst, enligt EU-minister Ann Linde (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

- Om den svenska regeringen röstat på Italien före Köpenhamn så är det upprörande. En etablering i Köpenhamn skulle ha gagnat även Sverige och inte minst Malmö och Lund, som är ett starkt kluster när det gäller läkemedel och life science, säger Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, till TT.

Köpenhamn, Amsterdam och Milano gick vidare till runda två när EU-länderna skulle avgöra vart läkemedelsmyndigheten Ema ska flytta efter brexit. Stockholm åkte ur redan i första omgången.

ANNONS

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen var mycket besviken på Sverige efter omröstningen.

- Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag, sade Samuelsen.

"Dumt"

"Ett dumt angrepp mot Sverige", anser tidigare utrikesminister Holger K Nielsen från Socialistisk Folkeparti.

- Det här är ju inte Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest). Jag vet inte vad Sverige har övervägt politiskt, men jag utgår från att de fortfarande är intresserade av det nordiska samarbetet, säger han till Danmarks Radio.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Nick Hækkerup vill inte heller lägga någon skuld på Sverige.

- Att tro att man främjar ett nordiskt samarbete genom att ställa sig i offentligheten och skrika på varandra... Det finns ingen mening med det, säger han till DR.

ANNONS

Någon orimlig kritik från Samuelsen tycker dock inte Søren Espersen, från Dansk Folkeparti, att det är tal om.

"Besvikelsens stund"

Ett olyckligt uttalande, sagt i besvikelsens stund, säger Ann Linde, som hoppas att det goda nordiska samarbetet ska kunna fortsätta. Hon säger att det hade krävts många länder för att Danmark skulle gå vidare.

- Jag vet inte heller om Danmark röstade på oss, lägger hon till.

Hur EU-länderna röstade är hemligt och Ann Linde vill inte berätta om hon röstade på Köpenhamn i den andra omgången. Inte heller röstsiffrorna är officiella, men enligt läckta uppgifter fick Milano tolv röster, Amsterdam nio och Köpenhamn fem, med en nedlagd slovakisk röst.

Väntade på dementi

När Jan Björklund hörde om det danska påståendet hoppades han att det inte var sant och att Sveriges regering skulle dementera.

- Men eftersom man lagt locket på har man ju sina misstankar om hur det gått till.

ANNONS

Han är beredd att lägga en interpellation och ta upp frågan i EU-nämnden om regeringen inte kommer med ett svar om röstningen.

TT: Men omröstningen var ju hemlig?

- Omröstningen är hemlig, men det finns inget som hindrar att varje land berättar hur man själv har röstat. Regeringen kan absolut berätta detta om regeringen vill, och vill man inte får väl var och en fundera på vad det beror på, säger Jan Björklund.

TT
Fakta: De kämpade om Ema och Eba

EU:s allmänna ministerråd för frågor kring Storbritanniens kommande utträde ur EU har röstat om nya säten för läkemedelsmyndigheten Ema och bankmyndigheten Eba, som inte längre kan stanna i London efter det brittiska utträdet den 29 mars 2019.

Om Ema kämpade totalt 19 länder/städer: Amsterdam, Aten, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Dublin, Helsingfors, Köpenhamn, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Warszawa, Wien och Zagreb. Till sist vann Amsterdam efter lottning i finalen mot Milano.

Om Eba kämpade åtta städer: Bryssel, Dublin, Frankfurt, Luxemburg, Paris, Prag, Warszawa och Wien. Vinnare blev Paris efter lottning i finalen mot Dublin.

Resultaten ska senare formellt bekräftas av såväl EU-länderna som EU-parlamentet. Medlemsländerna har dock på förhand lovat att acceptera utgången i Bryssel.

ANNONS