Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bevattningsförbud när turisterna intar Tanum

Ökad befolkning leder till ökad vattenförbrukning. Turistsäsongen i Tanum innebär bevattningsförbud för de med kommunalt vatten.

Mellan den 6 juli och 4 augusti är det bevattningsförbud i Tanum för den som har kommunalt vatten. Det innebär förbud mot att vattna med vattenspridare och slang, tvätta bil eller båt med slang eller att till exempel fylla upp poolen.

Bevattningsförbudet är återkommande under turistsäsongen i Tanum sedan några år tillbaka. Anledningen är inte torka, utan att kommunen inte har tillräcklig teknisk kapacitet när både sommargäster och turister ökar på vattenförbrukningen under sommarens högsäsong. Enligt kommunen är kapaciteten i både vattenverket och distributionsnätet begränsad.

God prognos för sommaren i övriga kommuner

Men det är inte hela Tanum som berörs, förbudet gäller inte för boende i Lur, Backa och Östad, eftersom de får vatten av lokala grundvattentäkter och har ett ledningssystem med bättre kapacitet. Det samma gäller Gerlesborg, som inte heller berörs av förbudet eftersom de får sitt vatten från Sotenäs.

Enligt vattenbolaget Västvattens senaste rapport i slutet av juni är prognosen för sommarens vattenresurser god. I deras försörjningsområde Färgelanda, Munkedal, Sotenäs och Uddevalla har vattenresurserna fyllts på under våren. Grundvattennivåerna räknas som normala i större delen av området och bolagets prognos är att vattnet också kommer räcka resten av sommaren.

Tips på att spara vatten:

Samla regnvatten i tunnor eller damm för bevattning.

Duscha kort i stället för att bada. Installera snålspolande kranar och munstycken.

Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.

Laga onödiga läckor och droppande kranar.

Stäng av kranen när du borstar tänderna.

Diska inte under rinnande vatten.

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

Om du spolar för att vattnet ska bli varmt eller kallt – ta tillvara vattnet och vattna med det.

Källa: Tanums kommun