Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besked om en tredje dos till fler grupper kommer snart

Smittspridningen fortsätter att minska något, samtidigt ökar antalet dödsfall enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten. För alla som väntar på besked om en tredje vaccindos så utlovas ett sådant i närtid.

Antalet smittade med covid-19 fortsätter att minska i alla åldersgrupper i Sverige och även antalet inlagda patienter på iva går ner. Däremot ökar antalet dödsfall. Samtidigt fortsätter vaccinationerna uppåt, även om kurvan för dem som tar första dosen planar ut. Det meddelar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten under dagens gemensamma presskonferens med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På flera sätt en positiv utveckling, men situationen på särskilda boenden där smittan har ökat de senaste veckorna är ett bekymmer.

– Vi hade en topp för två veckor sedan med 123 nya smittade över landet. Förra veckan (37) hade det gått ned till 66 nya smittade, säger Iréne Nilsson Carlsson på Socialstyrelsen.

Att smittspridningen har dragit igång igen är oroande enligt henne och utvecklingen kommer att följas noga.

– Det kan fortsätta att gå lite upp och ner den närmaste tiden. Samtidigt rapporterar kommunerna om en ansträngd personalsituation med vikariebrist och sjukanmäld personal, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Hon understryker att alla som möter sköra patienter och äldre bör vara extremt försiktiga, vaccinera sig och på alla sätt skydda dem från smitta.

Tredje vaccindos till fler

Ett besked om en tredje vaccindos är det många som väntar på just nu, inte minst de som blev tidigt vaccinerade i år. Sara Byfors meddelar att ett sådant besked kommer i närtid, dock inte den här veckan. Så här långt är det endast en liten grupp personer med kraftigt försvagat immunförsvar som får en tredje spruta.

– Vi har en dialog med regionerna och kommer i närtid med besked om vilka det gäller, när och hur, säger hon.

Den 29 september hävs som bekant de flesta restriktioner och rekommendationer vilket kommer att beröra alla utom de som inte är vaccinerade. För dem gäller det fortsatt att undvika trängsel, folksamlingar och hålla avstånd. Huruvida de kommer att följa rekommendationerna är dock svårt att veta, efterlevnaden av restriktionerna har redan nu varit sämre en tid. Men någon risk för en stor ökning i smittspridning ser inte Sara Byfors:

– Vår bedömning är att det kommer att gå bra. Se på Danmark som inte sett någon ökning i smittspridningen sedan de lyfte restriktionerna. I Storbritannien har kurvan å andra sidan varit lite vågig. Vi får följa läget noga.

LÄS MER: Stor ökning av antalet covidfall i Strömstad

LÄS MER: Coronafallen minskar i Västra Götaland – första gången på tio veckor