Första fallet av coronaviruset har upptäckts i Jönköping.
Första fallet av coronaviruset har upptäckts i Jönköping. Bild: Johan Nilsson / TT

Bekräftat: Coronavirus i Sverige

En patient i Jönköping har bekräftats bära på det fruktade nya coronaviruset. Kvinnan är nyss hemkommen från Kina och hålls nu isolerad på sjukhuset.

ANNONS

En kvinna som besökt staden Wuhan i Kina, där utbrottet av det nya coronaviruset tros ha sitt ursprung, vårdas på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten och Region Jönköping att kvinnan är smittad av viruset. Hon hålls nu isolerad på sjukhusets infektionsklinik.

LÄS MER:Detta behöver du veta om nya viruset

Region Jönköping meddelar att kvinnan landade i Sverige 24 januari och var då symtomfri. Efter några dagar började hon hosta och kontaktade vården. Personal vid regionen arbetar nu med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan kan ha haft efter att hon kom till Sverige.

"Inte allvarligt sjuk"

Enligt regionen och Folkhälsomyndigheten är kvinnan "inte allvarligt sjuk".

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har utfört ett 20-tal analyser av prover från personer som har fått luftvägssymtom efter att ha vistats i det drabbade området i Kina. Ett positivt fall har påvisats – det i Jönköping.

– Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket och det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända. Liknande fall har också identifierats i ett flertal andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

15 mil från Göteborg

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin som tillhör Göteborgs universitet, tycker inte att man behöver vara särskilt orolig över det nyupptäckta coronaviruset som han jämför med en vanlig influensa.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.
Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi. Bild: Jonas Lindstedt

– Jämfört med Sars som kom för 17 år sedan är det här mildare och med lägre dödlighet. Det handlar mer om hur mycket det sprids. Förra gången dog det ut efter 8 000 fall. Nu är vi uppe i 8 000 fall och spridningen fortsätter. Det kanske är en värre spridning nu, men lägre dödlighet, säger han.

Finns det någon risk att det når Göteborg?

– Det är bara 15 mil emellan. Jag vet inte var personen har flugit till, men det är väl stor sannolikhet att hon har passerat Landvetter. Jag skulle gissa att det är någon som är smittad i Wuhan vilket alla verkar ha varit hittills. Det är en lite konstig grej att det fortfarande är så lite sekundärspridning. De flesta har band till Wuhan än i dag.

ANNONS

LÄS MER:WHO: Wuhanviruset ett internationellt nödläge

ANNONS