Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är demonstrationen över för en NMR-anhängare som omhändertas av polis. Demonstrationen i Göteborg ses som ett nederlag för den nazistiska rörelsen, men det är ett nederlag som kan få våldsamma konsekvenser. Bilden togs i Göteborg lördagen den 30 september.

Bakslag i Göteborg kan göra NMR mer militanta

I sin propaganda kallar nazistiska NMR demonstrationen i Göteborg för "episk". De flesta bedömare ser den som ett bakslag för rörelsen, men det är ett bakslag som kan få våldsamma konsekvenser.

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) nådde aldrig den plats som angivits som startpunkt för deras demonstration i Göteborg. I stället tvingades de promenera fram och tillbaka mellan två Icabutiker, ringades in av polis och motdemonstranter och hindrades från att nå Bokmässan.

Lördagens händelser i Göteborg har beskrivits som en seger för demokratin och polisen – och ett nederlag för nazisterna.

Kim Salomon, professor i historia vid Lunds universitet, tror dock inte att NMR:s misslyckade demonstration har skadat rörelsen.

- Nej, de har ju fått en massa uppmärksamhet, säger han.

"Goebbels nöjd"

I en text i DN Kultur skriver han att Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels hade varit nöjd.

- Den nazistiska strategin har varit att väcka uppmärksamhet och att bli uppfattade som underdogs. Det är det här de vill, säger han.

På NMR:s egen sajt beskrivs demonstrationen som "episk" och skribenten hävdar att NMR nu har tagit plats som "Nordens mest välkända politiska rörelse". Samtidigt avslöjar kommentarer under artiklarna på sajten att det finns en ilska bland NMR:s stödtrupper.

- Den initiala känslan bland NMR:s medlemmar verkar vara besvikelse, säger Tomas Poletti Lundström, doktorand i religionshistoria och knuten till Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (Cemfor).

Han närstuderar NMR:s olika kommunikationskanaler och tror att händelserna i Göteborg innebär ett dilemma för rörelsens ledning.

Extrem bland extrema

Den nazistiska organisationen har setts som extrem, även inom högerextrema kretsar. Men genom att närvara i exempelvis Almedalen, och med stora demonstrationer som den i Göteborg, har NMR försökt attrahera ett bredare stöd. Det är en strategi som inte uppskattas av alla i de egna leden och Tomas Poletti Lundström säger att det är möjligt att NMR nu byter strategi.

- Man har också gjort mindre blixtaktioner i många år och det är möjligt att man går tillbaka till den linjen, säger han.

- Ett möjligt scenario är att de blir mer militanta.

Välja ny måltavla

Tidskriften Expos vikarierande chefredaktör Daniel Wiklander menar att NMR:s ledning har fått problem med sin image.

- De hade svårt att leva upp till vad de utlovat om sig själva. Det kan öppna upp för ifrågasättanden internt, säger han.

Vetenskaplig ledare för Cemfor är Mattias Gardell, författare och professor i religionsvetenskap. Han tror att NMR kommer att svara på helgens händelser med mer våld.

- Människor i gemen blev inte rädda för NMR i Göteborg och det går tvärt emot allt som NMR står för. Därför kommer de att göra något för att visa att de har ett våldskapital och välja en annan mjuk måltavla, säger han.

- Det är de tvungna till rent logiskt.