Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det var exceptionellt halt under tisdagen med flera olyckor som följd. Under onsdagen försvinner dock halkan. Bild: Terje, Pedersen
Det var exceptionellt halt under tisdagen med flera olyckor som följd. Under onsdagen försvinner dock halkan. Bild: Terje, Pedersen

Bärgaren om tisdagens halkkaos: "Utan dess like"

Tisdagens extremhalka skapade kaos i trafiken runt om i Västsverige. Bärgaren Tommy Magnusson och hans två kollegor ryckte ut på 25 olyckor – alla orsakade av det rådande väglaget.
– Vi hade fullt upp, det var utan dess like. Det var väldigt mycket att göra på väldigt kort tid, säger han.

Efter flera dagar av minusgrader och sol blev det plötsligt blixthalka på vägarna i Västsverige på tisdagen. Ösregnet la sig på isbacken och gjorde vägarna glashala. Busstrafik ställdes in, bilister kanade av vägbanan och det blev högt tryck på Nu-sjukvårdens ortopediavdelning som hade runt 30 patienter på tisdagseftermiddagen.

Tommy Magnusson, bärgare på tungbärgarna i väst AB, som kör för Assistanskåren i Bohuslän. Bild: Privat
Tommy Magnusson, bärgare på tungbärgarna i väst AB, som kör för Assistanskåren i Bohuslän. Bild: Privat

Tommy Magnusson på Assistanskåren har aldrig varit med om en så intensiv arbetsdag där alla utryckningar var orsakade av det rådande väglaget.

– Det har varit fruktansvärt halt överallt, vi har alltid några dagar om året när det blir skridskobana överallt. Men det är ganska häftigt att det är så många utryckningar på grund av dåligt väglag. Det blev extremt halt på extremt kort tid, säger Tommy Magnusson.

Kommunens saltbil i halkolycka

Han och hans två kollegor har hand om utryckningarna i området mellan Stenungsund och Tanum. Totalt ryckte de ut på 25 olyckor runt om i regionen på tisdagen. Och mest olycksintensivt var det i Uddevallaregionen.

– Alla var nog överrumplade av att det kom så fort. Till och med kommunens saltbil var inblandad i en olycka, säger Tommy Magnusson.

LÄS MER: Flera trafikolyckor i halkkaos – tre till sjukhus

Men efter den exceptionellt hala tisdagen försvinner halkan på onsdagen.

– Regn på kalla vägbanor gjorde att det blev väldigt halt. Vägarna ligger på sin håll fortsatt på minusgrader och nu har det kommit frost under natten som gör det fortsatt halt. Men längre fram på dagen kommer marktemperaturen höjas så att isen smälter, säger Max Lindberg Stoltz meteorolog vid SMHI.

"Folk ska köra försiktigt"

Trafikverkets ledningscentral uppmanar människor att köra försiktigt.

– Det är minusgrader i vägarna och fukt från Svinesund ner till Uddevalla ungefär och även en bit in i Dalsland. Men vi har saltat alla större vägar så den mesta halkan är åtgärdad. Men folk ska köra försiktigt, säger Mats Olsson vid trafikledningscentralen Väst.