Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avfallsanläggningen i Tanum har flera brister. (Genrebild) Bild: Bengt Kjellin
Avfallsanläggningen i Tanum har flera brister. (Genrebild) Bild: Bengt Kjellin

Avfallsanläggningen utbildade inte anställda i kemiska risker

Kemiska risker som inte bedömts och personal som inte utbildats i farorna på arbetsplatsen. Det uppdagades när Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion på en kommunal återvinningscentral i Tanum. Nu krävs åtgärder.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Tyfts återvinningscentral, som drivs av det kommunala avfallsbolaget Rambo, i november förra året. Resultatet visade att arbetsmiljöarbetet hade flera brister, skriver verket i ett inspektionsmeddelande till arbetsplatsen.

Det är hur arbetsplatsen hanterar kemiska riskkällor som myndigheten har synpunkter på. Det saknas förteckningar över kemiska substanser som förväntas lämnas in på återvinningscentralen och sådant som bildas vid arbeten i verksamheten.

Vid arbeten som kan vara associerat med risker ska riskbedömningar göras, skriver verket i meddelandet. Resultatet av bedömningen och vilka åtgärder som ska genomföras ska finnas dokumenterat.

Arbetsplatsen måste genomföra åtgärder

Någon sådan dokumentation fanns inte. Inte heller har arbetsgivaren säkerställt att personalen fått och förstått vilka risker som finns på arbetsplatsen.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att arbetsplatsen genomför åtgärder. Riskanalyser ska genomföras, en förteckning över de kemiska riskkällor som förväntas lämnas in på centralen ska uppföras och personalen ska utbildas i riskerna.

I februari genomför verket ett återbesök på återvinningscentralen för att säkerställa att bristerna åtgärdats.