Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt luftförsvar övar för första gången mot attackhelikoptrar. Detta skedde på tisdagen på Gotland under pågående militärövning Aurora 17. Amerikanska attackhelikoptrar av typen AH-64 simulerade fiende.

Aurora har kommit till Gotland

I skydd av en skogsdunge ute på den gotländska slätten dyker de plötsligt upp. Två Apache-helikoptrar går till attack och ska bekämpas av svenskt försvar – allt som en del i försvarsövningen Aurora.

I luften kommer de amerikanska attackhelikoptrarna av typen AH-64 Apache gång på gång. Nere på marken försöker Rasmus Ekberg och de övriga soldaterna ur den svenska luftvärnsbataljonen att bekämpa dem.

- Vi har ju övat mot helikoptrar tidigare men de här herrarna flyger annorlunda. De är skickliga. I skogsdungen lyckas de "poppa upp" för att sedan sänka helikoptern igen. Det klarade inte våra piloter, säger han under en kort paus.

Unik övning

Den stora försvarsövningen Aurora som pågått runtom i landet är nu i högsta grad igång på Gotland. Tisdagens aktivitet var unik då det för första gången gavs chans för det svenska försvaret att mäta sina krafter mot de amerikanska helikoptrarna.

Rasmus Ekberg satt bakom en robot 70-enhet men på plats fanns även en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4-regementet i Skövde.

- Det är så nära verkligheten det kan bli. Jag kan inte tänka mig ett mera realistiskt scenario, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fanns också på plats på Gotland där han bland annat träffade sin finländske kollega:

- Du får hit resurser och vapensystem som du normalt sett inte övar tillsammans med. Det ökar i sin tur kompetensen hos svensk försvarsmakt och skapar en intressant utmaning i själva övningen, säger Hultqvist till TT.

Att en del av Aurora förläggs till just Gotland är också fullt naturligt med tanke på försvarets upptrappning på ön.

Under drygt ett decennium stod Gotland utan någon form av permanent militär trupp fram till överbefälhavare Micael Bydéns beslut 2016 om att en ständig militär närvaro på Gotland skulle upprättas.

"Bra att vara tillbaka"

I somras togs också nästa steg i form av etableringen av stridsgrupp Gotland bestående av cirka 300 soldater.

- Det känns bra att vi är tillbaka här. Det var ett misstag att lägga ned försvaret på ön, det är väl ganska uppenbart, något man även från politiskt håll har erkänt, säger Patrik Monrad, löjtnant vid Skaraborgs regemente.

Han deltog i förmiddagens övning kring Tofta skjutfält där Sveriges och Finlands försvar ska samarbeta mot en fiktiv fiende. Med en personlig koppling till Gotland – sedan tio års tid bor han på ön – ser han positivt på upprustningen av försvaret.

Peter Hultqvist i sin tur ser stor betydelse för att övningen nu äger rum på Gotland men också vad den kan ge ur ett mera långsiktigt perspektiv.

- Det är utmärkt att övningen sker här då Gotland har en militärstrategisk betydelse. Jag ser samarbetet med de andra länderna som väldigt viktigt men det är också en svensk försvarsövning för att markera att vi bygger svensk nationell militär förmåga.

- Nu ser jag fram emot utvärderingsmaterialet. Det kan belysa både styrkor och svagheter och hur vi ska gå vidare.