Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson (2:a fr v) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vid invigningen av August Strindbergs torg i Paris.

August Strindbergs plats invigd i Paris

Under måndagen invigdes Place August Strindberg i Paris. En byst av den kände författaren avtäcktes med bland annat Sveriges kulturminister och Paris borgmästare närvarande.

- Det känns så stort som det faktiskt är, att det finns en alldeles särskild plats, inte bara för Strindberg utan för alla som har en relation till hans konstnärskap och till Sverige, säger Alice Bah Kuhnke till Sveriges Radios Kulturnytt.

Det lilla torget ligger bredvid 1600-talskyrkan Saint Sulpice i sjätte arrondissementet, inte långt från Luxembourgträdgården och Saint-Germain-des-Prés. Bysten, som är en nygjutning av Carl Eldhs klassiska skulptur från 1905, avtäcktes av Bah Kuhnke, och närvarade gjorde också Paris borgmästare Anne Hidalgo.

August Strindberg bodde i Paris i flera omgångar och skrev några av sina mest kända verk i staden. Under 1897 skrev han en fortsättning på ”Inferno” och "Legender", samt ”En dåres försvarstal” som skrevs direkt på franska. Strindberg kallade själv tiden i den franska huvudstaden för "den mest produktiva epoken i mitt liv".

Initiativtagarna till August Strindberg-platsen är översättaren Jacques Robnard och tidningen Le Mondes tidigare Sverigekorrespondent Guy de Faramond.

- Hans pjäser spelas nästan hela tiden någonstans i Frankrike, här är han mest känd som dramatiker. Och nu har man även upptäckt målaren Strindberg, säger Guy de Faramond till Kulturnytt.