Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Assistans ger Tim chans att gå i skola

Tim Sundberg, 14 år, kan gå i skola, följa med på utflykter, busa med lillebror och sova hemma i sin egen säng – tack vare personlig assistans. Dagens besked att omprövningar av assistansrätt fryses får Tims pappa Allan Sundberg att dra en djup suck av lättnad.

Tim, pappa Allan och den personliga assistenten Alexander Simonsen tar emot på Jorielskolan i Långbro i södra Stockholm. Här har Tim gått sedan han började i förskolan vid tre års ålder, och här får han möjlighet att lära och utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Tim har omfattande funktionsnedsättningar och behöver hjälp med i stort sett allt – ta sig upp ur sängen på morgonen, klä sig, äta och förflytta sig. Han behöver också hjälp av någon som känner honom väl att uttrycka vad han vill och behöver, och han måste ha tillsyn under natten, eftersom han när som helst kan få ett epileptiskt anfall. Därför turas Alexander och tre andra heltidsassistenter om att alltid finnas vid hans sida.

- Tack vare de personliga assistenterna har Tim kunnat växa upp med sin familj, inklusive lillebror som han busar med, och han kan gå i skola, säger Allan Sundberg.

Pusta ut

Regeringens besked att omprövningar av assistansrätten läggs på is innebär att Tims föräldrar slipper oroa sig för eventuella begränsningar i sonens vardag.

- Det är svårt att säga vad en omprövning skulle kunna få för konsekvenser för oss. Det handlar om hur Försäkringskassan vid det givna tillfället väljer att tolka lagar och regler. Den förra omprövningen, 2015, gick visserligen bra men nu kan vi pusta ut för ett tag, säger Allan Sundberg.

Halkat ur

Han konstaterar att Tim hör till dem som beviljades personlig assistans före nedskärningarna, och han är djupt kritisk till hur förutsättningarna för många barnfamiljer har fått försämras så dramatiskt sedan dess.

- Ju yngre barnet är desto mer räknas föräldrarna ha ansvar. Och när bland annat sondmatning inte räknas som ett grundläggande behov blir det till slut inga grundläggande behov kvar. Och då får man ingen assistans alls. Det är det som har skett med snart 1 500 personer som halkat ur systemet – mest barn. Ska Åsa Regnér vänta tills utredningen är klar hinner vi få en hel generation förlorade barn, där föräldrarna får lösa problemen på andra sätt, säger Allan Sundberg.

Han påpekar också att utredaren ska föreslå besparingar.

- Det är väldigt oroväckande. Vill regeringen att Tim och andra barn ska kunna växa upp i sina familjer, eller vill de ha barnboenden – alltså institutioner? Ur den aspekten tycker jag inte att regeringen kommit med något lugnande besked, säger Allan Sundberg.