Årets första hummer under klubban idag

Fisket startade på måndagen och på tisdagsmorgonen såldes den första hummern på Göteborgs fiskeauktion. Priset? 7 000 kronor. En betydligt lägre summa än i fjol.

ANNONS
LocationGöteborg||

Hummer får börja fiskas den första måndagen efter den 20 september. I år inföll den dagen igår, alltså den 26 september. Under kvällen och natten tas fångsterna från Västerhavet till Göteborgs fiskeauktion i hamnen.

Tidigt på tisdagsmorgonen lottades det bland leverantörerna och vid 06.30 började auktionen av detta årets första hummer. Auktionsförrättaren Tony Carlsson är dagen till ära klädd i vit rock med en röd hummer på bröstet när han stiger upp till en vit räklåda med två svarta humrar som tillsammans väger lite över ett kilo. De har fiskats upp i Skagerrak av en fiskebåt med hemmahamn i Strömstad.

ANNONS

När budgivningen väl är igång går det snabbt. Händer lyfts i folkmassan för att godta summorna som Tony Carlsson ropar ut. När affären klubbas står det klart att priset landar på blygsamma 7 000 kronor. Köparen är grossisten Magnus Gustafsson.

– Kanske det speglar samhällsoron i övrigt att det blev så pass mycket billigare än förra året. Det brukar inte vara så billigt, men vi tackar och tar emot, säger han.

Han tillägger att han tycker att hummern längs västkusten är den bästa i världen.

– Vi har det renaste, kallaste och finaste vattnet. Bra med strömmar och det är stenigt så de kan gömma sig. Det är några av anledningarna, säger han och berättar att den första hummern kommer att ätas någonstans i Mälardalen.

Marknadspris runt tusenlappen

2021 gick en del av pengarna som drogs in till välgörenhet, till Sjöräddningen, istället för att helt och hållet gå till säljaren. Så kommer det att bli även i år.

Förra året hamnade priset på 77 000 kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som föregående års 34 000 kronor, men fortfarande en bra bit från de 102 000 kronor som klubbades för tio år sedan.

Göteborgs fiskeauktions vd, Roger Thilander gör en liknande analys som Magnus Gustafsson, att priset i år blev lägre på grund av det rådande läget med räntor och i övrigt höjda levnadskostnader.

ANNONS

– När coviden var förra året, då blev det 77 000, kanske det var omvänt, att man ville unna sig något i jobbiga tider. Jag tror att det är den typen av saker som påverkar, för det är inte så att den hummern är godare än nästa hummer, säger han.

Samtidigt fortsätter auktionen bakom ryggen på honom.

Marknadspris runt 1000-lappen

Varje vardag säljs det i snitt 20 ton fisk och skaldjur på fiskeauktionen. Precis som humrarna kommer fångst som krabbor, kummel, bläckfisk och rödspätta till auktionslokalen under kvällen eller natten.

En del fiskebåtar har lagt till och lossat vid kajen utanför, medan annan fångst kommer i lastbil från ställen som Strömstad, Lysekil, Öckerö och Bua. Fångsten placeras ut över golvet i vita eller gröna lådor så fiskehandlare och grossister kan ta en titt i innan auktionen kommer igång. Under cirka en och en halv timme byter sedan låda efter låda ägare.

Just den här tisdagen hamnar priset på svensk hummer – den som inte var först – runt tusenlappen per kilo.

– Det är ett ganska normalt marknadspris, säger Roger Thilander.

Han misstänker att priset kommer att sjunka ytterligare lite, eftersom det kommit in relativt lite hummer på tisdagen då det varit en blåsig natt och vissa båtar inte kommit ut för att vittja tinorna.Det som normalt kan avgöra priset på fångsten är hur mycket fisk och skaldjur som kunnat fiskas upp utifrån förutsättningarna, storlek, kvalitet och om det exempelvis är en högtid då många köpare är ute efter samma sak.

ANNONS

ANNONS