Arbetsmiljöverket hoppas att skyddsombuden i framtiden lättare ska förstå myndighetens regelverk. Arkivbild.
Arbetsmiljöverket hoppas att skyddsombuden i framtiden lättare ska förstå myndighetens regelverk. Arkivbild.

Arbetsmiljöregler ska bli lättare att följa

Regelverket kring arbetsmiljöfrågor är för krångligt upplagt, vilket gör att det blir svårt att följa. Därför presenterar Arbetsmiljöverket nu ett förslag för hur regelverket kan presenteras tydligare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I dag finns omkring 2300 arbetsmiljöregler sorterade i 72 föreskriftshäften. Mycket är författat på byråkratisvenska under 70-talet och i takt med att EU-direktiv och nya regler fogats till samlingen har vissa avsnitt kommit att överlappa varandra.

- Man har svårt att hitta i regelverket, säger Torben Vincentsen som ansvarar för regelförnyelsearbetet på myndigheten.

Tanken är att samlingen om 72 föreskriftshäften ska bantas ner till 17. Samtidigt vill man också satsa på digital tillgänglighet för att komma bort från dagens pappershäften.

ANNONS

- Effekten vi förväntar oss är att våra intressenter får lättare att hitta bland reglerna och att det blir tydligare vad som gäller, så att man i större utsträckning också kan efterleva dem, säger Torben Vincentsen och tillägger:

- Den stora frågan vi ställt oss är: Varför efterlever inte alla våra regler? Vi måste göra vad vi kan för att ge människor så bra förutsättningar som möjligt.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör väntas godkänna förslaget i början av nästa år. Om arbetet sedan löper som planerat kan den nya regelstrukturen sjösättas mot slutet av 2021.

TT
ANNONS