I september beräknas testerna erbjudas till allmänheten.
I september beräknas testerna erbjudas till allmänheten. Bild: Johan Nilsson/TT

Antikroppstest i Västra Götaland till hösten

Västra Götalandsregionen planerar att erbjuda antikroppstester till invånarna först till hösten. De skriver i ett pressmeddelande att testningen troligen startar i september.

ANNONS
|

I nuläget kan privatpersoner i Västra Götaland testa sig via vårdcentralerna med ett så kallat PCR-test. PCR-testerna tas med en pinne i näsan eller svalget. Dessa tester visar om man har en pågående infektion.

Anledningen till att antikroppstesterna dröjer är att man vill ”bygga upp en robust organisation kring testerna”.

– Vi anser att det är mer prioriterat att stoppa smittspridningen genom att bryta smittkedjor. Därför lägger vi våra begränsade resurser nu under sommarperioden på att ta reda på om man har en pågående infektion och därmed riskerar att smitta andra, säger Jan Kilhamn, stabschef för regional särskild sjukvårdsledning i pressmeddelandet.

ANNONS

Behöver öka kapaciteten

I dagsläget testar VGR ungefär 2 000 personer för antikroppar. För att bemöta allmänhetens stora efterfrågan av antikroppstester behöver kapaciteten öka. Detta väntas alltså finnas i september, bedömer VGR.

Exakt när testerna börjar erbjudas är ännu inte beslutat. Kostnaden kommer vara 160 kronor för allmänheten och ingen kostnad för vårdpersonal.

ANNONS