En hög vaccinationstäckning bidrar till att hålla nere antalet fall av allvarlig sjukdom, trots den omfattande spridningen av omikronvarianten.
En hög vaccinationstäckning bidrar till att hålla nere antalet fall av allvarlig sjukdom, trots den omfattande spridningen av omikronvarianten. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Antikroppar hos 85 procent av svenskarna

Vaccinationerna mot covid-19 under hösten har resulterat i en stadig ökning av andelen i befolkningen med antikroppar. En undersökning som Folkhälsomyndigheten gjorde i november och december 2021 visar att 85 procent av befolkningen då hade antikroppar mot viruset.

ANNONS
|

Under 2020 och 2021 har Folkhälsomyndigheten vid ett antal tillfällen gjort undersökningar där förekomsten av antikroppar mot covid-19 analyserats. Antikropparna finns i kroppen efter genomgången infektion och efter vaccination mot sjukdomen.

Undersökningarna har gjorts genom att samla in överskottsblodprover från barn, ungdomar och vuxna i öppenvården och från blodgivare. Insamlingen som skedde i november och december 2021 gjordes före den kraftiga ökningen av fall orsakade av omikronvarianten, men trots det innehöll 85 procent av proverna antikroppar mot covid-19.

I gruppen 65-95 år hade 90 procent antikroppar och i gruppen 20-64 år låg andelen på 95 procent.

LÄS MER:Anders Tegnell: ”Vi går in i ett nytt skede”

Störst ökning bland unga tonåringar

För barn och unga i åldern 0-19 år visade undersökningen att 56 procent hade antikroppar.

ANNONS

Jämfört med den förra stora undersökningen som Folkhälsomyndigheten gjorde, som skedde i slutet av september, hade andelen med antikroppar i åldersgruppen 12-15 år ökat från 40 procent till 74 procent. Myndigheten konstaterar att andelen med minst en dos vaccin i den åldersgruppen under samma period har ökat från nära noll procent till 47 procent.

I åldrarna 0-11 år, där vaccination inte rekommenderas, låg förekomsten av antikroppar relativt oförändrad på 30 procent.

– Vi ser att vaccinationerna i åldersgruppen 12 till 15 år resulterat i en förväntad ökning av antikroppsförekomsten. En hög vaccinationstäckning i befolkningen bidrar till att hålla nere antalet fall av allvarlig sjukdom trots den omfattande spridningen av omikronvarianten, säger Andreas Bråve, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Expertens tips inför ett sportlov med omikron

LÄS MER:Restriktionerna tas bort – därför öppnas det upp trots rekordhög smitta

ANNONS