Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, har haft många och varierande siffror att förhålla sig till under pandemin.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, har haft många och varierande siffror att förhålla sig till under pandemin. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Antalet nya coronafall i Västra Götaland minskar

Efter en tydlig ökning minskade antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland förra veckan. 4 890 nya fall är 18 procent färre än veckan innan.

ANNONS
|

Variationen mellan enskilda veckor har varit tydlig under pandemin. Nu följs en klar uppgång i antalet nya fall av en klar nedgång veckan därpå.

Enligt Västra Götalandsregionen konstaterades 4 890 nya fall av covid-19 i regionen under förra veckan.

LÄS MER:Så många smittades förra veckan

Oro för tredje våg av corona

Det har den senaste tiden funnits en oro för en tredje coronavåg, och utvecklingen för två veckor sedan stärkte den oron. Då ökade antalet nya fall med 25 procent jämfört med veckan innan.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, menade att det kunde tyda på just en tredje våg.

– I och med ökningen kan det mycket väl vara så. Men hur stor den blir, och hur länge den varar, det är något vi själva kan påverka, sade han då.

ANNONS

Flera förklaringar till nya coronafall

Nu är alltså minskningen nästan lika stor.

Det kan finnas flera olika förklaringar till att antalet nya coronafall varierar mellan olika veckor, utöver att smittspridningen ökar eller minskar.

Bland annat kan det bero på en varierande testningskapacitet. Statistiken över hur många som testades för covid-19 i Västra Götaland förra veckan är dock ännu inte färdig.

LÄS MER:Så många har vaccinerat sig i din kommun

Ökning av covid-19 på sjukhus

Även på regionens sjukhus går kurvan upp och ner. Under helgen ökade antalet covid-19-patienter igen, efter att i fredags ha nått den lägsta nivån på tre månader.

På tisdagsförmiddagen vårdas 295 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 48 på intensivvårdsavdelning.

LÄS MER:Nya restriktionerna som kan införas mot coronasmittan i Sverige

LÄS MER:Restriktionernas grepp om samhället hårdnar

LÄS MER:Snart slår tredje vågen över oss

ANNONS