Annie Lööfs öde avgör S-strategi

Efter Centerpartiets katastrofval har det börjat gunga under fötterna på Annie Lööf.
Läget har skapat oro hos Magdalena Andersson och hennes partikamrater.
– Det skulle sabba hela strategin, säger en källa inom Socialdemokraterna.

ANNONS
|

Med handen på hjärtat tackade Annie Lööf på valnatten sina partikamrater för deras hårda arbete i valrörelsen.

Leende sa hon:

– Mitt hjärta är varmt.

Under sina elva år som Centerpartiets ledare har Annie Lööf personifierat C:s stenhårda ställningstagande mot Sverigedemokraterna – och fått sina liberalborgerliga kamrater att ställa upp på att förorda Magdalena Andersson (S) i stället för Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Men nu tror många att Lööfs tid som ledare är på väg att rinna ut.

Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C) besökte det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge tillsammans.
Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C) besökte det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge tillsammans. Bild: Fredrik Persson/TT

Vill byta ut Lööf

C har tappat stort i valet bland sina kärnväljare på landsbygden och hamnade långt under valresultatet från 2018 då det hade 8,6 procent. Det preliminära valresultatet visar en tillbakagång till 6,7 procent. Till och med i Lööfs egen hemkommun Värnamo, där hennes pappa länge varit kommunalråd, tappade C kraftigt.

ANNONS

Tomas Zander, centerpartistisk kretsordförande i Borgholm, tycker att C bör byta partiledare senast till nästa val.

– Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har förknippat henne nu med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat, krävs det nog en ny partiledare, sa han till SvD på tisdagen.

Socialdemokraterna är nervösa

Vilket öde Annie Lööf går emot följs med spänning inte bara i hennes eget parti.Enligt GP:s källor har läget i C även skakat om Socialdemokraterna, som de senaste åren kommit allt närmare C.

– Närheten är väldigt personrelaterad, säger en socialdemokrat.

Enligt en annan S-källa har C:s framtid diskuterats i partiledningen. Det verkställande utskottet, där Magdalena Andersson och de högsta S-topparna ingår, har byggt en strategi där man räknat in C. Om Lööf försvinner faller mycket av detta, vilket kan bli avgörande om mandatfördelningen blir så jämn som rösträkningen nu pekar på och om Ulf Kristerssons regeringssamarbete med KD, L och SD av någon anledning skulle rasa.

– Skräcken är att det skulle komma en ny C-ledare som är mer pro-Kristersson och som vill vara del av det blå blocket, säger en S-källa.

Samtidigt uppvaktas SD-kritiska ledamöter i liberalerna från S-håll, eftersom liberaler som bryter partilinjen kan avgöra om mandatfördelningen blir så jämn som det preliminära valresultatet pekar på.

ANNONS

Kan få skulden

Enligt källor inom C kan en lösning också bli att Michael Arthursson, partisekreterare och ansvarig för Centerpartiets valstrategi, får bära hundhuvudet för valförlusten. Han och Annie Lööf har ett mycket nära samarbete sedan länge.

Arhursson själv säger att han är ”ödmjuk” om sin egen framtid.

– Efter varje partiledningsbyte och val har det varit en diskussion om vem man vill se som partisekreterare. Det blir det väl nu också, säger han.

Inom kort kommer C att sätta igång med en analys av varför det gick som det gick i valet. Den kan bli klar i början av nästa år, om tempot blir det samma som vid tidigare liknande utvärderingar. Enligt Arthursson lämnade många väljare C för S redan förra hösten, efter att Andersson tagit över efter Stefan Löfven.

Han vill vänta in svar på varför C tappat så många väljare innan han uttalar sig säkert, Men han tror inte att det är vare sig närmandet till S eller avståndstagandet mot SD som avgjort.

– En av de få positiva saker vi har sett i valrörelsen är att ett antal som har röstat på andra allianspartier, bland annat Liberalerna, har kommit till oss just på grund av SD-frågan. Och internt, när man diskuterar den frågan, så är det få saker som väcker så stort engagemang som motståndet mot främlingsfientlighet och att ge SD makt. Jag har bara hört några enstaka röster som har en annan uppfattning, säger han.

ANNONS
Centerpartiets partisekretare Michael Arthursson.
Centerpartiets partisekretare Michael Arthursson. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bensinpris och elräkningar

I stället tror Michael Arthursson att valförlusten kan bero på att C inte lyckats göra sig relevanta i människors vardag. Som att man inte kommit ut tillräckligt med svar på hur man vill möta till exempel stigande el- och drivmedelspriser.

Enligt GP:s källor har Annie Lööf den senaste tiden varit den partiledare som Magdalena Andersson haft mest kontakt med. Att de haft kontakt också efter valet ser källorna som sannolikt.

Michael Arthursson säger att han själv inte haft några kontakter med S efter valet, bortsett från att han hälsat på partisekreteraren Tobias Baudin i mediesammanhang.

– Vilka kontakter Annie har haft, det vet jag inte.

Vem som efterträder Annie Lööf, om hon petas eller avgår självmant, är oklart.

Några namn som lyfts fram som tänkbara är Emil Källström, tidigare riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson som lämnat politiken för näringslivet, och Martin Ådahl, riksdagsledamot och partiets nuvarande talesperson i ekonomiska frågor. Även partiets vice ordförande Linda Modig, som ser ut att förlora sin riksdagsplats efter C:s valnederlag, nämns.

ANNONS