Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson möter Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm.
Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson möter Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm. Bild: Anna Tärnhuvud

Ann Linde om Finlands besked: Sverige kan inte stå still

Finland har nu tagit sina första steg mot ett Nato-medlemskap. Nu riktas blickarna mot Sverige och hur regeringen kommer att ställa sig till att gå med i försvarsalliansen.
– Att stå still när något sådant här händer är inte möjligt, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

ANNONS

På torsdagsmorgonen meddelade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att de båda vill se ett finländskt medlemskap i Nato. Det innebär att grannlandet nu har tagit sitt första steg mot ett medlemskap i försvarsalliansen.

”Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna”, säger de två i ett uttalande.

Nu riktas blickarna mot Sverige. Under fredagen kommer en ny säkerhetspolitisk analys som kommer att vara grundläggande i vilket vägval Sverige tar framöver.

Besked på söndag

I ett utkast som SvD tagit del av framgår det att analysen avfärdar samarbeten utanför Nato samt ett gemensamt EU-försvar.

ANNONS

Under torsdagsförmiddagen gav utrikesminister Ann Linde (S) kommentarer till flera medier med anledning av Finlands besked. Hon meddelande bland annat att hon har bildat sig en uppfattning i Nato-frågan, men att hon inte kommer att meddela någon ståndpunkt förrän den nya säkerhetspolitiska analysen har presenterats och att Socialdemokraterna ska fatta sitt beslut på söndag.

Utrikesminister Ann Linde, när statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm.
Utrikesminister Ann Linde, när statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm. Bild: Anna Tärnhuvud

Samtidigt meddelade hon att Finlands nya ställningstagande kommer att ha en stor påverkan på Sveriges beslut.

– Att stå still när något sådant här händer är inte möjligt, säger Ann Linde till TT.

Samtidigt underströk hon för TT att anslutningsprocessens första skede kan gå fort.

– Vi har förberett allt för att ha full handlingsfrihet, vilket gör att själva processen, om vi uppfyller kriterierna, kan gå väldigt fort. En dag är kanske för snabbt, men någon vecka eller så.

– Det som kommer att ta tid är ratificeringsprocessen i alla 30 länder. Vi har ingen anledning att tro att vi inte skulle välkomnas, men vi vet att det alltid kan hända något under en ratificeringsprocess, säger Ann Linde.

Kristersson: Ryssland kan attackera

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att Finlands besked ”var väldigt väntat och väldigt bra.”

– Det är klart att när vi går med i Nato tillsammans med Finland då ser vi till att hela Norden och Baltikum ingår i ett gemensamt försvarssamarbete. Det är unikt och väldigt bra i en helt ny situation i Europa, säger han.

ANNONS
Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte den pågående internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge.
Statsminister Magdalena Andersson och moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte den pågående internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge. Bild: Anders Wiklund/ TT

Han hoppas nu att Sverige kan hålla jämna steg med Finland. Samtidigt menar han att Sverige ska vara beredda på att Ryssland på olika sätt kan försöka skada Sverige, inte minst genom cyberattacker.

– Jag tycker man ska ta det på allvar och ha hög beredskap för att de kommer göra någonting, säger Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund tycker att Finlands beslut så klart påverkar Sveriges beslut, men tycker att argumenten mot ett Nato-medlemskap fortfarande väger över.

De gröna hade hellre sett förstärkningar av det svenska försvaret och fördjupat samarbete med de nordiska grannländerna.

– Samtidigt vill jag vara tydligt med Blir det nu så att Sverige skickar in en ansökan, då är det kortet lagt och då kommer inte vi kräva att man drar tillbaka en sådan ansökan. Det här är ett ställningstagande som man måste göra som ett land, då kommer vi verka för nationell samling och verka för fred och säkerhet inom Nato, säger han till SVT Nyheter.

– Inte minst se till att Sverige inte kommer ha kärnvapen på vår mark eller permanenta Natotrupper.

Beslutet stressas fram

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar håller fortsatt fast vid att Nato-processen har stressats fram och att svenska folket inte har fått säga sitt.

ANNONS

Partiet är emot ett Nato-medlemskap och har tidigare sagt att det borde hållas en folkomröstning om ett svenskt medlemskap.

– Det är fullt möjligt att ha en folkomröstning eller att fatta det här beslutet i höst i stället, efter till exempel ett riksdagsval. Det är inte säkerhetspolitiskt motiverat att ta beslutet nu, säger Nooshi Dadgostar till SVT:s morgonstudion.

LÄS MER:Niinistö och Marin vill gå med i Nato

LÄS MER:Gemensamt militärt avtal med Storbritannien

ANNONS