MP-ledamoten Stefan Nilsson lämnar alla sina politiska uppdrag efter att ha anklagats för sexuella trakasserier. Arkivbild.
MP-ledamoten Stefan Nilsson lämnar alla sina politiska uppdrag efter att ha anklagats för sexuella trakasserier. Arkivbild.

Anklagad MP-ledamot blir vilde

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson (MP) blir politisk vilde sedan partiledningen uppmanat honom att lämna partiet. Nilsson har anklagats för sexuella trakasserier, anklagelser han nekar till. Han avsäger sig alla sina politiska uppdrag, säger partisekreteraren Amanda Lind till TT.

ANNONS
|

Amanda Lind säger att uppgifterna om trakasserier kommit till partiledningens kännedom först i samband med metoo-kampanjen. Det handlar om händelser som ska ha skett innan Stefan Nilsson kom in i riksdagen. För lite drygt en vecka sedan startade partiet en utredning mot honom efter att nya uppgifter framkommit. På tisdagen, efter ett krismöte, uppmanades han att avsäga sig alla sina politiska uppdrag.

- Vi tar de här uppgifterna på största allvar och vi vill verkligen gå till botten med det här. Karaktären på de uppgifter som framkommit gör att han inte kan verka som förtroendevald för Miljöpartiet längre, säger Lind till TT.

ANNONS

Blir partilös

I ett mejl till TT nekar Stefan Nilsson till anklagelserna. Han bekräftar att han lämnar partiet och kommer att fortsätta som politiskt vilde.

"Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val. Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon. Men jag kommer att ha fortsatt dialog med Miljöpartiet om den utredning som påbörjades förra veckan. Jag kommer nu att bli partilös i riksdagen."

Inte agerat förrän nu

MP-ledamoten anklagas av uppgiftslämnare i Dagens Nyheter för att i över tio års tid ha ägnat sig åt sexuella trakasserier, som att säga olämpliga saker och komma med intima komplimanger till kvinnor . Ett tjugotal män och kvinnor i Miljöpartiet vittnar enligt DN om att mannen har betett sig gränslöst mot framför allt unga kvinnor.

- Det stora flertalet av de här uppgifterna kom oss till del för en vecka sedan och då startade vi omedelbart en utredning. Vi har agerat så skyndsamt vi har kunnat i den här utredningen. I går blev han tillfrågad att ta en timeout, i dag har vi bett honom att lämna sina uppdrag, säger Amanda Lind.

ANNONS

Hon framhåller att partiet har nolltolerans mot sexuella trakasserier och kränkningar:

- Det är helt oacceptabelt att man upplever kränkningar på sin arbetsplats. Där måste vi vara förebilder i det här.

Partiet kommer inte att polisanmäla.

TT
ANNONS