Andreas Norlén vald till talman

En enig riksdag har valt Andreas Norlén (M) till talman. Däremot fick Julia Kronlid (SD) inte en majoritet av rösterna för att väljas till andra vice talman.

ANNONS
|

Högerpartierna var överens om att rösta för att Andreas Norlén (M) ska fortsätta som riksdagens talman. Beskedet välkomnades av avgående statsminister Magdalena Andersson (S), och strax före omröstningen stod det klart att S röstar för valet av Andreas Norlén.

– Vikten av talmannens uppdrag är betydande. Talmannen leder riksdagens arbete och har en central roll i regeringsbildningsprocessen och är en viktigt representant för vår demokrati. I de oroliga tider som stundar är det viktigt att vi har en talman som kan samla – inte splittra, säger Gunilla Carlsson (S).

Socialdemokraterna nominerade Kenneth G Forslund (S) till förste vice talman för kommande mandatperiod. Han valdes också med ett rungande ja till posten.

ANNONS

Det kommer dock att krävas minst en andra omröstning för att utse vem som blir riksdagens andra vice talman.

Miljöpartiet hade begärt en sluten omröstning där Julia Kronlid (SD) ställdes mot MP:s kandidat Janine Alm Ericson.

Efter att samtliga 348 närvarande ledamöter hade avlagt sina röster i urnan skrev röstsiffrorna till slut till: 173 för Kronlid, 49 för Alm Ericson och 126 blanka röster.

Kronlid fick därmed inte fler än hälften av rösterna, vilket var kravet för att väljas till posten. Nu går det istället vidare till en andra röstomgång som drar igång 14.15. Där gäller samma regler om att få en majoritet av rösterna.

Om man inte heller då når ett resultat så väntar en tredje röstomgång senare i eftermiddag då den kandidat som får flest röster vinner.

ANNONS