Statsepidemiolog Anders Tegnell (arkivbild).
Statsepidemiolog Anders Tegnell (arkivbild). Bild: Nils Petter Nilsson

Anders Tegnell: ”Vi går in i ett nytt skede”

Under torsdagen har Folkhälsomyndigheten lämnat in en så kallad hemställan om att covid-19 inte längre ska betraktas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. – Det är helt uppenbart att vi nu går in i ett nytt skede, i Sverige och globalt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid eftermiddagens presskonferens.

ANNONS
|

Trots en massiv smittspridning meddelade statsminister Magdalena Andersson tidigt på torsdagsmorgonen att det ”är dags att öppna upp igen”.

Från och med den 9 februari slopas merparten av alla restriktioner och rekommendationer som myndigheterna utfärdat för att bromsa coronavirusets framfart.

Enligt Folkhälsomyndigheten har pandemin i Sverige gått in i en nytt skede då virus varianten omkiron ger mildare symptom och vaccinatonsgraden i Sverige är tillräckligt hög.

Folkhälsomyndigheten motiverar också slopade restriktioner med att belastningen på sjukvården och antalet patienter som behöver intensivvård ligger på en stabil nivå trots att rekordmånga svenskar den senaste tiden smittats av covid-19.

”Restriktioner mer inskränkande än nödvändigt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell betonar samtidigt att pandemin inte är över. Han säger också att dödstalen i många länder ökat, men att många länder i Europa kan ha nått en platå, och att smittspridningen i en del länder till och med kan ha nått sin topp.

ANNONS

Tegnell betonar samtidigt att siffrorna över smittade kan vara svårbedömda då många länder likt Sverige inte utför lika många tester som tidigare på grund av den massiva smittspridningen.

Även i Sverige skulle man kunna skönja en avmattning på ökningen av smittan jämfört med de senaste veckorna enligt Anders Tegnell.

– Återigen måste man gå tillbaka till brasklappen att vi faktiskt inte har en betydligt mer begränsad möjlighet för testning än vad vi hade tidigare, säger statsepidemiologen.

Han betonar fortsatt att den som är sjuk ska stanna hemma, men att det inte längre än nödvändigt att testa sig enbart vid misstanke om om covid-19.

Tegnell trycker också på att personer som ännu inte vaccinerat sig bör göra det, då vaccinerade, särskilt de som fått tre sprutor, har ett starkt skydd mot att drabbas av allvarlig sjukdom.

Pandemin har gått in i en ny fas

Sammantaget menar han ändå att pandemin utan tvekan har gått in i en ny fas.

– Det är helt uppenbart att vi nu går in i ett nytt skede. Nu har vi hög vaccinationstäckning i Sverige och många andra länder, en ny variant med betydligt mildare symptom, och det innebär att vi får en annan typ av pandemin med en annan belastning på samhället. Då måste så klart gå tillbaks till de åtgärder vi har på plats och fundera på om de verkligen är proportionerliga och om de är mer inskränkande än vad som är nödvändigt, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Socialstyrelsens avdelningschef Urban Lindberg berättar att den stora smittspridningen fortsatt innebär ett pressat läge för sjukvården, inte minst på grund av sjukfrånvaron bland personalen. Lindberg bedömer samtidigt att läget är hanterbart.

Ska upphöra att klassas som samhällsfarlig sjukdom

Under torsdagen skickade Folkhälsomyndigheten in en hemställan till regeringen om att covid-19 ska upphöra vara en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

Enligt Tegnell skulle Folkhälsomyndigheten även om den klassificeringen tas bort införa restriktioner om pandemin skulle utveckla sig till det värre.

– Vissa kan vi definitivt införa ändå, de grundar sig inte på den klassningen, utan är mer kopplade till de speciallagar som tagits fram. Sedan går det väldigt fort. Skulle vi av olika skäl åter behöva klassa sjukdomen som samhällsfarlig så är det något som regeringen kan göra väldigt fort. Det tar däremot längre tid att klassa ner den, säger Tegnell och syftar på att beslutet om att inte längre klassa covid-19 som samhällsfarlig i slutänden fattas av Sveriges riksdag.

ANNONS