Anders Tegnell menar att reserestriktionerna kommer vara desamma under Kristi himmelsfärdshelgen som under påsken.
Anders Tegnell menar att reserestriktionerna kommer vara desamma under Kristi himmelsfärdshelgen som under påsken. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Anders Tegnell om resor under Kristi himmelsfärdshelgen

Påskresorna sjönk rejält. Nu väntar nästa långhelg. Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell ger nu besked till alla som tänkt resa över Kristi himmelsfärdshelgen.
– Det är viktigt att vi inte reser mer än absolut nödvändigt under den här helgen också, säger han.

ANNONS

Alla icke nödvändiga resor avrådes. Så kan Folkhälsomyndighetens reserekommendationer sammanfattas. Allmänhetens vilja att följa dessa råd testades för första gången i stor skala i samband med påskveckan – en av tiderna på året då svenskar generellt rör sig mycket.

Den gången fick Folkhälsomyndigheten gehör för sina riktlinjer. Enligt datatrafikstatistik från bland annat Telia minskade resandet drastiskt från normala siffror. Framförallt var det längre resor, som från Göteborg till Gotland, eller från södra Sverige till fjällen som ställdes in i stor skala.

På torsdag kommer nästa långhelg – Kristi himmelsfärdshelgen. Och med den kommer normalt sett resande svenskar med tåg och på vägar.

ANNONS

Antalet inlagda på Iva och antalet avlidna per dag har stabiliserats och i vissa delar av landet börjat minska den senaste tiden. Trots det är Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnells besked inför de kommande lediga dagarna samma som inför påsken: res inte om det inte är absolut nödvändigt.

– Råden ligger kvar och vi kommer vara lika tydliga denna helgen som vi var på påsk. Det är viktigt att vi inte reser mer än absolut nödvändigt under den här helgen också. Så får vi se vad vi gör under sommaren sedan längre fram.

Inställningen är därmed densamma som inför påsken?

– Ja, absolut.

LÄS MER:Experterna: Så kommer din sommar att bli i år

Inte tiden i bil som avgör

Anledningarna till att myndigheten avråder från resande är flera. Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning vid Folkhälsomyndigheten, utvecklade orsakerna vid en pressträff förra veckan.

– Det är inte om vi sitter två eller tre timmar i en bil som är avgörande. Det handlar bland annat om vilka vi träffar, exempelvis om det är släkt man bara möter några gånger om året, och hur det sker. Det handlar också om att regionerna måste ha en uppfattning om hur många som finns i ett område så att man har tillräcklig kapacitet och inte riskerar en överbelastning inom sjukvården.

ANNONS

Vilka reserestriktioner som kommer gälla för sommaren räknar regeringen med att lämna besked om i början på juni, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) i slutet på förra veckan.

ANNONS