Poliser söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala, efter en explosion som enligt TT:s källor var en handgranat.
Poliser söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala, efter en explosion som enligt TT:s källor var en handgranat.

Amnesti ska få bort handgranater från gatan

ANNONS
|

Regeringen ska fatta beslut om amnesti för explosiva varor, rapporterar Dagens Nyheter. Förhoppningen är att kriminella ska lämna in handgranater som är i omlopp.

- Det här är kopplat till kriminella gäng som generellt har ökad tillgång till vapen som de använder mot varandra och mot rättsväsendet. Vi måste få bort det här från våra gator, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

År 2014 noterade polisen åtta ärenden där det förekom handgranater – att jämföra med 52 stycken förra året.

ANNONS

Vid 23-tiden i torsdags exploderade en handgranat utanför polishuset i Uppsala. Poliskällor uppgav för TT att den hade landat nära flera poliser, om den inte hade studsat snett.

En proposition om amnesti kan nå riksdagen i februari. Tanken är att det ska gälla i tre månader, från oktober 2018 till januari 2019.

TT
Fakta: Vapenamnesti

Polisen har genomfört vapenamnesti vid tre tillfällen, 1993, 2007 och 2013, med syfte att minska antalet illegala vapen ute i samhället.

Amnestin har inneburit att personer under en viss tid har kunnat lämna in illegala vapen och ammunition till polisen utan att straffas.

Senaste vapenamnestin, som hölls den 1 mars till den 31 maj 2013, fick polisen in över 15 000 vapen och vapendelar samt 36 ton ammunition.

ANNONS