Utrikesminister Margot Wallström (S) träffade sin ryske kollega Sergej Lavrov i Moskva i februari i år. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S) träffade sin ryske kollega Sergej Lavrov i Moskva i februari i år. Arkivbild.

Ambassadör oroad över svensk-ryska relationen

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, är bekymrad över relationen mellan Sverige och Ryssland. I en debattartikel skriver han att han aldrig upplevt en sådan "rysskräck" i Sverige som han gör i dag.

ANNONS

Enligt den ryske ambassadören verkar de båda länderna ha svårare att hitta beröringspunkter nu än under Sovjettiden och det utdragna kalla kriget. Tatarintsev finner det märkligt.

Han vill se en återskapad tillit och politisk dialog, ett återupprättat handelsekonomiskt utbyte och återknutna humanitära och kulturella kontakter.

Wallström håller inte med

Utrikesminister Margot Wallström håller inte med om Tatarintsevs verklighetsbeskrivning. I nästa vecka ska hon träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i samband med att Barentsrådet möts i Archangelsk. Tidigare i år besökte Wallström Lavrov i Moskva och Tatarintsev själv är en "återkommande gäst" på UD, enligt Wallström.

- Vi inser att Ryssland kommer att förbli en stor och mäktig granne i öster. Vi behöver ha folk-till-folk-kontakter och också politiska och diplomatiska kontakter, och det har vi, säger Wallström till TT.

ANNONS

Men på en punkt finns en rejäl konflikt. Ryssland och Sverige har helt olika uppfattningar om vad som hänt i Ukraina och på Krim. EU anser att Ryssland illegalt har annekterat Krim och har därför infört tuffa sanktioner, som Ryssland till varje pris vill få bort.

Men Margot Wallström vill inte lyfta några sanktioner, som läget är nu.

- Det kommer vi att hålla fast vid så länge det behövs. Det är upp till dem att ändra sig för att det ska ändras, säger hon.

Önskan för valkampanjen

I artikeln i Dagens Industri skriver Viktor Tatarintsev:

"I mitt tycke är det nu hög tid att sluta fred inte bara på slagfältet utan även i huvuden. Med det sagt skulle jag vilja uttrycka min önskan om att den kommande valkampanjen, i enlighet med den svenska demokratins stolta traditioner, ska förbli fri från ökänd 'yttre påverkan' och föras hederligt, utan smutsiga tilltag".

Margot Wallström har ingen kommentar till detta, och förstår inte riktigt vad Tatarintsev menar.

- Det får han nog förklara själv, säger hon.

ANNONS

Tatarintsev ser dock några ljusglimtar i relationen och lyfter bland annat utrikesminister Margot Wallströms (S) och EU- och handelsminister Ann Lindes (S) besök i Ryssland i år.

TT
ANNONS