Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arbetssökande riskerar att gå utan jobb onödigt länge på grund av brister hos Arbetsförmedlingen, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Allvarliga brister i Arbetsförmedlingens arbete

Människor riskerar att gå utan jobb onödigt länge på grund av "allvarliga brister" i hur Arbetsförmedlingen hanterar arbetssökande. Samtidigt riskerar felaktig ersättning från a-kassor att betalas ut, enligt en ny rapport.

Rapporten släpptes på onsdagen av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Den allvarligaste kritiken riktar sig mot Arbetsförmedlingens bedömning av vad som är lämpligt arbete för en enskild arbetssökande. Arbetsförmedlingen brister allvarligt i den bedömningen, enligt IAF:s generaldirektör Peter Ekborg.

- Man har i väldigt många fall inte tagit hänsyn till matchningen på arbetsmarknaden, säger han.

Ökade krav

En person som har varit arbetslös ett tag har krav på sig att utöka både det geografiska och yrkesmässiga område som man söker i. Om inte det sker ska Arbetsförmedlingen skicka en underrättelse till a-kassorna om att man ska bli avstängd från ersättning.

- Och det fungerar inte. Vi ser nästan inga sådana fall, säger Peter Ekborg.

IAF har granskat över 700 ärenden och i 80 procent av fallen har bedömningarna från Arbetsförmedlingen om vad som är lämpligt arbete inte varit välgrundade. IAF har inte gjort någon bedömning av i hur många fall ersättning kan ha betalats ut felaktigt.

Inte bra kontroll

Peter Ekborg menar att Arbetsförmedlingen "uppenbarligen inte har bra kontroll" på området.

- Det ena är att det riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet för en arbetssökande. Den andra risken är felaktiga utbetalningar, säger han.

På sikt riskeras legitimiteten i arbetslöshetsförsäkringen som en omställningsförsäkring, enligt IAF.

Arbetsförmedlingen ska komma med ett svar om vad som gjorts för att lösa problemen om sex månader.