Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Thomas Bodström. Arkivbild.

Allrahärvan stoppade Bodström

Thomas Bodströms tid som styrelseledamot för det skandalomsusade pensionsbolaget Allra blev för mycket. Nu ändrar sig regeringen om hans utnämning till landshövding i Stockholms län.

- Det handlar om förtroendefrågan, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Thomas Bodström, tidigare justitieminister i en socialdemokratisk regering, utsågs till ny landshövding i slutet av augusti. Protesterna lät inte vänta på sig.

Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna var emot utnämningen eftersom Bodström tidigare varit styrelseledamot i Allra. Även anställda vid Pensionsmyndigheten reagerade mot att han utnämndes.

Men regeringen försvarade beslutet. Så sent som i onsdags svarade statsminister Stefan Löfven så här på TT:s fråga om det var överilat att utse Bodström:

- Nej, den bedömning som regeringskansliet gjorde var att det inte finns något hinder för att utse Thomas Bodström till landshövding.

Påverkar förtroendet

Men på lördagseftermiddagen kom ett pressmeddelande om att beslutet om utnämningen ska upphävas. Det görs formellt vid regeringssammanträdet på torsdag.

Orsaken är att Bodströms roll i Allra påverkar andra partiers och aktörers förtroende för honom.

- Vi har ju utifrån händelseutvecklingen de senaste veckorna suttit ner och analyserat läget. Det förtroende som behöver finnas för att en landshövding ska kunna göra ett bra jobb finns inte riktigt för Thomas Bodström, säger Ardalan Shekarabi.

Några nya graverande uppgifter angående Bodströms styrelsepost i Allra har enligt civilministern inte framkommit de senaste dagarna.

Thomas Bodström betonar att det är bristande förtroende från flera riksdagspartier som gör att han inte får landshövdingejobbet.

- Regeringen har stöttat mig hela tiden – statsministern, finansministern, civilministern och allihopa. Men om det är så att statens representant måste ha stöd av alla partier, ja, då blir det så här, säger han.

Enligt Bodström har regeringen inte haft några synpunkter på hans arbete i Allra. Själv anser han sig inte heller ha gjort några fel.

Extra utdelning

Thomas Bodström blev ledamot i Allras styrelse 2016 och lämnade i februari 2017. Tidigare i veckan blev det känt att han under sin tid som styrelseledamot var med och godkände en extra utdelning på 20 miljoner kronor till Allras ägare.

"Bra att regeringen backar om Bodström. Att utse någon som var indragen i Allraskandalen var fel från början", skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter.