Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Allianspartierna har många gemensamma invändningar mot Magdalena Anderssons (S) budget. Arkivbild.

Alliansen överens om ekonomin

Det är regeringsfrågan som är Alliansens huvudvärk, inte politiken. Det framgår när alla fyra partier presenterat sina budgetmotioner. Inriktningen är i huvudsak densamma: skattesänkningar, arbetsmarknadsreformer, vård och trygghet.

- Jag vågar hävda att vi skulle på ett par dygn kunna göra om det till en gemensam, operativ statsbudget, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

Och så är det nog, åtminstone första året, om de slipper bråka om SD och migrationspolitiken. Samtliga fyra partier föreslår stora skattesänkningar, liksom stora besparingar inom arbetsmarknadspolitiken.

Finns skillnader

Alla vill se enklare vägar in på arbetsmarknaden, det vill säga jobb med lägre ingångslön liksom satsningar på polis och försvar. Vårdköerna ska kortas med återinförd kömiljard.

Skillnaderna finns där, men det handlar mer om prioriteringar och anslagsnivåer. Moderaterna drämmer till med den största skattesänkningen på arbete med ytterligare ett jobbskatteavdrag. Centern har fortfarande fokus på stora sänkningar av arbetsgivaravgifterna, Kristdemokraterna betonar vården och Liberalerna skolan och försvaret.

Medan KD drar ned på de generella bidragen till kommunerna, vill C höja dem. Liberalerna vill ta bort värnskatten som M inte vågar röra. KD höjer momsen generellt medan M bara ger sig på matmomsen. C och L rör inte momsen alls.

Stramare sjukförsäkring

När KD vill ta bort hela skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, går de andra tre på regeringens linje med undantag för litet mer sänkning från C första året. Bara Moderaterna drar in på biståndet. KD och L räknar in nedtrappat ränteavdrag till skillnad från M och C.

Samtliga vill strama åt sjukförsäkring och a-kassa. Och alla vill avskaffa byggsubventionerna, bygga ut rut och stoppa avdragsrätt för fackavgiften. Barnbidragshöjningen gillas av alla fyra partier.

Även om det inte är en budgetfråga, så framgår det av motionerna att det nu finns en majoritet i riksdagen för att se över lagen om anställningsskydd (Las).