Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friska blodgivare eftersöks – smittspridningen gör att många tvingas avboka. Bild: Marcus Ericsson/TT
Friska blodgivare eftersöks – smittspridningen gör att många tvingas avboka. Bild: Marcus Ericsson/TT

Akut blodbrist i Västra Götaland

Det råder akut blodbrist i regionen, främst bland två blodgrupper. Om depåerna inte fylls på inom kort kan det leda till att planerade operationer måste ställas in.
– Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Pandemin har inneburit stora utmaningen för landets blodlager och efter julledigheten kommer ett nödlarm från sjukvården.

En ökad smittspridning av covid-19, influensa och förkylningar har lett till att många blodgivare tvingats avboka tider för blodgivning. Dessutom kan allt fler åldersgrupper nu boka tid för en tredje vaccindos – och när man fått vaccin måste man vänta en tid innan man kan ge blod. Detta sammantaget gör att situationen är extra ansträngd.

Därför har Sahlgrenska universitetssjukhuset valt att gå ut med en uppmaning under tisdagen.

– Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs. Om inte blodlagren fylls på omedelbart kan planerade operationer tvingas ställas in, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

De kommande veckorna behöver blodlagren fyllas på för att akutverksamheten ska kunna fungera samt för att hålla beredskap uppe för trauma- och katastrofläge.

Den mest akuta bristen är O-positivt blod, men även A-positivt blod ligger på oroande låga nivåer.

– Eftersom situationen är liknande på flera orter runt om i landet är det svårt att få blodkomponenter från andra regioner. Det är blodgivare i Västra Götaland som behöver agera, säger Jan Holgersson.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

Fakta: här kan du ge blod i Västra Götaland

GeBlod, Nordstan Göteborg.

GeBlod, Frölunda Torg Göteborg.

GeBlod, Kungälv.

GeBlod, Borås.

GeBlod, Alingsås.

GeBlod, Skene.

GeBlod, Trollhättan.

GeBlod, Uddevalla.

Blodcentralen, Falköping.

Blodcentralen, Lidköping.

Blodcentralen, Skövde.

Det finns också möjlighet att ge blod i GeBlods mobila blodgivningsenhet som besöker 21 hållplatser i och runt om Göteborg. Mer information finns på enhetens hemsida.

Källa: Västra Götalandsregionen