Johanna Möller under rättegången där hon åtalas för mord och mordförsök på sina föräldrar samt anstiftan till mord på sin make. Arkivbild.
Johanna Möller under rättegången där hon åtalas för mord och mordförsök på sina föräldrar samt anstiftan till mord på sin make. Arkivbild.

Åklagaren: "Finns inga skäl att överklaga"

Johanna Möller döms till livstid och hennes före detta pojkvän Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse. Arbogakvinnan tänker överklaga domen – något som åklagaren inte har några planer på.

ANNONS
|

Den så kallade Arbogakvinnan dömdes på samtliga åtalspunkter på måndagen: mord och försök till mord på föräldrarna, anstiftan av mord på maken samt stämpling till mord i några fall. Dessutom stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid.

Ex-pojkvännen Rajabi döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år. Rajabi ska utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Åklagaren yrkade först på livstid för Rajabi, men ändrade sig för två veckor sedan efter att dokument från Iran styrkt att Rajabi var under 21 år när mordet begicks.

ANNONS

- Utgången i målet var ganska väntad. Jag hade väntat mig att Mohammads straff skulle hamna på ungefär 14 år och att Möller skulle få livstid, säger Lars Jähresten, advokat för Rajabi, till TT.

Kommer överklaga

Han framhåller att hans klient erkänt, men att han än i dag har svårt att förstå varför han begick dådet.

- Hon är hjärnan bakom det hela, han har inte planerat någonting, säger Jähresten.

Det är ännu oklart om Rajabi vill överklaga sin dom, enligt advokaten.

- Om Mohammad överklagar så är jag beredd att försvara honom igen.

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes har dock redan bestämt sig för att överklaga domen. Under förmiddagen har hon haft ett kort samtal med sin klient och meddelat henne om domen.

ANNONS

- Hennes uppfattning är ju att domen är helt felaktig och förnekar samtliga gärningar. Hon känner sig oskyldigt dömd och vill givetvis ha en ny prövning av hovrätten, säger Amanda Hikes till TT.

Amanda Hikes menar att tingsrätten inte riktigt har förstått händelsen sommaren 2015, alltså då maken mördades.

- Jag har hunnit se att det står i domen att ”om tingsrätten har förstått rätt” och det har de nog inte gjort. Men det kommer vi lyfta fram i ett överklagande, så det får hovrätten möjlighet att rätta till.

TT: Du har tidigare sagt att polis och åklagare redan på förhand bestämt att din klient är skyldig. Avspeglar sig detta också i domen, tycker du?

- Jag behöver läsa den för att uttala mig om det, men ser man bara till domslutet så ja. Jag kan inte svara mer än så nu.

ANNONS

Förundersökning pågår

Åklagare Jessica Wenna ser inget skäl att överklaga.

- Jag kan konstatera att tingsrätten helt delar åklagarnas bedömning av vad de här personerna är skyldiga till, säger hon.

Domen visar även att förundersökningen som gäller vissa av Möllers anhörigas misstänkta inblandning i mordet på maken fortfarande pågår.

De misstänkta är på fri fot, men har alltså inte konstaterats vara oskyldiga.

Utöver fängelsedomarna ska såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi betala skadestånd till Möllers makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

Skadeståndsbeloppen varierar mellan drygt 45000 kronor och drygt 105000 kronor. Möller ska även betala ett skadestånd på 267 000 kronor till ett försäkringsbolag. Hon försökte få ut en stor livförsäkring som hon hade tecknat i sin makes namn. Mohammad Rajabi döms att betala ett relativt stort skadestånd, 244000 kronor, till Johanna Möllers mor, som alltså överlevde den knivattack där Möllers far mördades.

Makens död

Det var i augusti 2015 som Möllers make hittades drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. Ett år senare överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern avled och modern skadades svårt.

ANNONS

Under rättegången hävdade Johanna Möllers advokat Amanda Hikes att det inte har fastslagits att maken faktiskt blivit mördad. Bevisningen är enligt rättsexperter inte till 100 procent övertygande, men i domen konstateras att det är otroligt att maken drunknade genom en olyckshändelse eller begick självmord.

Mohammad Rajabi har erkänt mord och mordförsök på Johanna Möllers föräldrar. Men vad gäller mordet på maken finns inget erkännande och rätten har inte kunnat fastslå exakt hur, eller ens var, mordet ska ha skett.

Tingsrätten konstaterar att Möller har gjort sig skyldig till flera fall av stämpling till mord mot maken, men menar att det inte är säkert att hon har varit gärningsman eller medhjälpare.

"Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det måste kunna hållas för visst att Johanna Möller var inblandad i mordet på [maken]", står det i domen.

TT

Bakgrund: Arbogafallet

42-åriga Johanna Möller åtalades för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma samt anstiftan till mord på sin man.

I augusti 2015 hittades hennes make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern avled och modern skadades svårt.

Möllers tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att Johanna Möller gav honom kniven.

I juni beslutade tingsrätten att de båda skulle genomgå rättpsykiatriska undersökningar och i handlingen fastslås att bevisningen mot de båda är "övertygande".

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Johanna Möller har även åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Möller nekar till allt.

ANNONS