Åkesson uppmanar Moderaterna att dumpa Sabuni

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker det är dags för Moderaterna att dumpa Liberalerna. Han menar att osäkerheten kring Nyamko Sabunis parti riskerar ett maktskifte i höst.
– Det är för riskabelt att satsa på att de ska komma in i riksdagen, i stället behöver vi uppmana deras väljare att rösta på ett parti som gör det, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS
|

Toppmoderater som ex-finansministern Anders Borg kampanjar nu för att rädda kvar Liberalerna i riksdagen. Det kunde Expressen avslöja nyligen. Bakom kampanjen för ”liberalt maktskifte” står den M-närstående tankesmedjan Timbro med vd:n Benjamin Dousa, före detta Muf-ordförande, i spetsen.

Jimmie Åkesson, som hoppas på ett maktskifte i höst och ett nära samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna i första hand, är skeptisk till strategin. Han menar att han förstår att M gör ett försök att rädda kvar L, men slår samtidigt fast att det måste finnas en tidsgräns för när man ger upp. Själv anser han att man redan är där.

ANNONS

– Jag ser framför mig att de väl gör ett försök men förr eller senare, om vi ska ha en möjlighet till maktskifte, så kommer vi behöva röster från Liberalerna. Om de inte lyfter i opinionen måste framför allt Moderaterna ta ansvar för att det inte blir en massa bortkastade röster, säger Jimmie Åkesson.

Dags för högerpartierna att dumpa Nyamko Sabuni, Liberalerna och i stället satsa på att ta deras röster, tycker Jimmie Åkesson (SD).
Dags för högerpartierna att dumpa Nyamko Sabuni, Liberalerna och i stället satsa på att ta deras röster, tycker Jimmie Åkesson (SD). Bild: Nils Petter Nilsson

Kan sänka maktskifte

Han menar att försöken inte direkt påverkar SD, då man inte slåss om samma röster. Däremot att det kan påverka möjligheterna till en seger för högerpartierna i höst.

– Tittar man i opinionsmätningarna är Liberalerna knappt halvvägs upp till spärren och det är klart, det är väldigt mycket väljare det handlar om. Det kommer påverka våra möjligheter till maktskifte om vi får tiotusentals, kanske 100 000 röster, på ett parti som inte kommer in i riksdagen, säger Åkesson.

– Så det är klart, ju förr vi kan börja bearbeta de väljarna att rösta på ett parti som säkert kommer in i riksdagen desto bättre.

L: Åkesson borde ägna sig åt samhällsproblemen

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, menar att han ”blir lite förvånad” över SD-ledarens ord.

– Vi har ganska stora samhällsproblem vi behöver diskutera, allt från skolkris till energi-, trygghets- och sjukvårdskris, och det behöver vi fokusera på. Det gör Liberalerna och det tycker jag Jimmie Åkesson också borde göra, säger han.

ANNONS
Liberalernas Johan Pehrson tycker att Åkesson ska ägna sig åt samhällsproblemen.
Liberalernas Johan Pehrson tycker att Åkesson ska ägna sig åt samhällsproblemen. Bild: Anders Wiklund/TT

Pehrson framhåller att L krävs för ett maktskifte i höst.

– Våra mandat kommer vara avgörande.

Men han menar att de kan bli avgörande på så sätt att era röster kan bli bortkastade om ni inte kommer in i riksdagen?

– Nu har vi blivit invalda i Sveriges riksdag i 100 år, så det ska nog lösa sig, utan för att för den skull underskatta att vi har ett tufft läge, säger Pehrson.

– Jag tror vi kan få ett starkt stöd av alla människor som ser att vi behöver byta ut den här regeringen efter åtta år.

ANNONS