Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller hösttal inför SD-kvinnor i Norrköping.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller hösttal inför SD-kvinnor i Norrköping.

Åkesson: Gjorde det vi ska när det uppdagades

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att partiet tar anklagelserna om sexuella trakasserier inom partiet på stort allvar. Samtidigt känner han inte igen bilden som målas upp av partiet i Kalla Fakta och han anser inte att det finns ett problem med en dålig kvinnosyn.

ANNONS

Jimmie Åkesson fick ett varmt mottagande av de omkring 80 SD-kvinnor som samlats för att lyssna på partiledaren som precis som förra året hösttalar i samband med kvinnoförbundets årsmöte.

Talet i Norrköping sker samma vecka som partiets interna kultur kraftigt ifrågasatts efter nya avslöjanden i TV4:s Kalla Fakta.

I Kalla Fakta berättade SD:s Hanna Wigh att hon lämnar partiet efter att ha utsatts för sexuella trakasserier i riksdagens lokaler av en manlig partikollega. Händelsen är polisanmäld och mannen nekar till anklagelserna.

- Kommer en enskild person och berättar om sexuella trakasserier ska vi ta det på största allvar, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS

"Gjorde det vi ska"

Han säger att han träffade Hanna Wigh i början av veckan för ett kort samtal, men att de inte har pratat sedan dess.

- Vi gjorde det vi ska när det här uppdagades och har anmält det till polisen. Personen som pekats ut som förövare har haft kontakt med polisen och samarbetar med dem. Nu är det polisen som får hantera det här, säger Åkesson.

Sedan 2015 har tre kvinnliga riksdagsledamöter, av olika anledningar, lämnat partiet. Men när det gäller bilden av SD som ett parti som genomsyras av en dålig kvinnosyn håller Jimmie Åkesson inte med.

Han får medhåll av SD-kvinnors ordförande Carina Ståhl Herrstedt, som också är partiets andre vice ordförande.

- Den kvinnosyn som ges i programmet, den ställer jag mig inte alls bakom – att det skulle vara vår vardag, säger hon, men tillägger:

ANNONS

- Har detta hänt är det fruktansvärt, har partiet känt till det utan att agera är det minst lika fruktansvärt. Men att det skulle vara mer vanligt förekommande i vårt parti stämmer inte, säger hon.

Behöver locka fler

När det gäller partiets relation till kvinnor anser Jimmie Åkesson att den mest relevanta frågan är hur man ska locka fler kvinnor till partiet.

- Vi har fler män än kvinnor i medlemskåren men det är något som håller på att rättas till och något som jag menar är övergående i takt med att vi växer och blir ett större parti, säger Åkesson.

I Kalla Fakta berättade ytterligare ett tiotal sverigedemokrater om en kultur inom partiet där visselblåsare blir smutskastade och trakasserade. När det gäller den kritiken slår Jimmie Åkessons bakut.

- Att de får kasta smuts på partiet i största allmänhet, trots att det inte finns något alls bakom det, det tycker jag är ett journalistiskt haveri, säger Åkesson.

ANNONS
TT
ANNONS