SD-ledaren varnar Moderatledaren Ulf Kristersson för att räkna med SD-stöd för en Alliansregering.
SD-ledaren varnar Moderatledaren Ulf Kristersson för att räkna med SD-stöd för en Alliansregering.

Åkesson framför nytt hot mot Alliansen

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson varnar den nye Moderatledaren Ulf Kristersson. En alliansregering kan inte vara säker på SD:s stöd.

ANNONS
|

Den nye Moderatledaren Ulf Kristersson tycks ha stängt dörren för samtal med SD efter valet. I sitt tal på SD:s landsdagar gjorde Åkesson nya försök att bryta partiets isolering.

Han vädjade till övriga partier om att åtminstone prata med SD, de skulle finna en pragmatisk och lojal samarbetspartner, lät han förstå.

Men så länge ingen vill det, så finns ingen lojalitet att vänta, varnade han.

- Just nu tycks Moderaternas analys vara att vi efter valet kommer att ge dem stöd, oavsett hur de förhåller sig till oss och oavsett vilken politik de ska föra, sade Åkesson i sitt tal.

ANNONS

Inte vara säker

Han lyfte ett varningens finger mot Kristersson.

- Känn dig inte alltför säker.

En eventuell M-ledd regering efter valet kan behöva SD:s stöd i olika frågor oavsett om Alliansen blir större eller mindre än de rödgröna. Men enligt Åkesson skulle Kristerssons "iver att regera med de strikt liberala partierna", kunna leda till att SD drivs i en helt annan riktning.

- Jag känner, åtminstone för egen del, att jag har betydligt mer gemensamt med Stefan Löfven än en nyliberal Annie Lööf, sade Åkesson om statsministern kontra Centerledaren.

Även Socialdemokraterna har skärpt sin migrationspolitik och kriminalpolitik.

Åkesson säger till TT efter talet att M inte kan utgå ifrån att SD aldrig skulle stödja Socialdemokraterna.

- Får Annie Lööf ett väldigt inflytande över invandringspolitiken i en borgerlig regering är det inte särskilt intressant för oss, säger Åkesson.

ANNONS

Tomma tunnor

SD-ledaren kallade i talet Moderaternas skärpta invandringspolitik för "ihålig retorik". Han hävdade att M bara vill återgå till den politik de hade före "den mest extrema flyktingströmmen" 2015. Åkesson undrade om Kristersson tror att allt blir "frid och fröjd med det"

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar att Moderaterna lägger fram sin politik utan att förhålla sig till SD, det är Alliansen som gäller.

"Att Åkesson nu höjer rösten, stressad av vikande opinionsstöd, förändrar ingenting i sak", skriver han.

SD:s landsdagar antog på lördagen också ett vårdpolitiskt inriktningsprogram och ett sammanhållningspolitiskt inriktningsprogram. Det sistnämnda handlar främst om integration.

Medborgarplikt för alla

För att öka sammanhållningen i Sverige vill SD öka kraven för att bli svensk medborgare, bland annat med prov i svenskkunskaper och kunskaper som svenska samhället, inklusive förståelse för sociala koder och värderingar.

SD vill också att alla svenskar ska mönstra för att göra en medborgarplikt. Det kan handla om värnplikt, men även andra sysslor.

SD vill dessutom ha olika typer av civila plikter. Till exempel ska medborgare kunna kallas till samråd när stadsmiljö ska förändras med nybygge.

- Samhällsandan stärks genom tydliga plikter, sade Aron Emilsson från partistyrelsen i debatten.

ANNONS

- Det finns gott om lämpliga uppgifter.

TT

Fakta: SD:s sammanhållningsprogram

Språk och samhällskunskapstest för medborgarskap

Undertecknad förklaring om att man förstår medborgarskapets plikter

Medborgarplikt, till exempel värnplikt, för alla någon gång under livet

Inför olika former av civilplikt livet igenom

Satsa på att lyfta fram och värna svensk kultur och historia

Inför en nationell kulturkanon i skolan med landets viktigaste kulturella verk

Ta fram en utökad kulturkanon med till exempel sagor, sägner, arkitektur, mattraditioner och traditionella sporter.

Källa: Sammanhållningspolitiskt inriktningsprogram

ANNONS