Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Urban Ahlin vid årets Nobelbankett i Stadshuset i Stockholm.

Ahlin tackar för sig inför valet 2018

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) kandiderar inte till riksdagen i valet nästa år. Men det har inget att göra med de anklagelser som riktats mot honom den senaste tiden, hävdar han.

Ahlin säger till Dagens Nyheter att beslutet togs för länge sedan. För TT uppger han att han redan 2014 gjorde klart att det skulle bli hans sista mandatperiod och att han inte skulle kandidera i valet 2018. Han har trots det visserligen låtit sig nomineras.

Men, säger han, det har varit en officiell hemlighet att han inte tänkte ställa upp i slutändan. Han säger att han hade tänkt tala om det den 22 januari, i samband med ett talmansbesök hemmavid, i Skaraborg.

Härskartekniker

I en artikel som DN publicerade förra veckan riktades stark kritik mot Urban Ahlin. 30 personer talar anonymt i artikeln om att han ska utöva härskartekniker, vara aggressiv och bryta ner människor psykiskt, framförallt yngre kvinnor.

En kvinna framför också anklagelser om sexuella trakasserier. Händelserna ska ha skett 2008 och avslöjades 2010. De utreddes av partiet och Ahlin fick en reprimand. Nu förnekar han dock bestämt att den reprimanden handlade om sexuella trakasserier. Ahlin säger att han inte heller har skickat några sms med sexuellt innehåll, som det har hävdats.

- Det kan inte existera några sex-sms för jag har aldrig någonsin skickat ett enda sex-sms till någon person, säger Ahlin till TT och anser att det är upp till den som hävdar det att bevisa att han har fel och att visa att det verkligen finns en utredning där dessa sms redovisas.

- Visa mig ett sex-sms så har ni mig, då har ni beslagit mig med lögn, säger han.

Han beskriver det hela som att det är personer som vill honom illa som sprider uppgifterna om utredningen med sex-sms.

Dåligt ledarskap

Urban Ahlin säger att det enda nya som kom fram förra veckan var uppgifterna om att han skulle stå för ett dåligt ledarskap som talman. Ahlin själv har bett om att det ska utredas och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, ska samråda med de övriga gruppledarna om en sådan.

Socialdemokraterna har också anlitat en fristående konsult som vem som helst kan vända sig till med uppgifter som rör trakasserier.

Urban Ahlin säger att han inte har något bestämt om vad han ska göra efter valet nästa år, när hans tid som talman är över. Det innebär också slutet på mer än 20 år i riksdagen.

- Jag har ingen aning om vad jag ska göra efter 2018, jag känner bara en enormt stor frihetskänsla, säger Ahlin.